Karjarannasta keskustaan – katso kesän kaupunkikierrokset

Tervetuloa Satakunnan Museon kävelykierrokselle tutustumaan Porin historiaan! Kesällä oppaan johdolla pääsee tutustumaan niin Karjarantaan, keskustaan kuin Porin kaupungintaloon eli Junneliuksen palatsiinkin.

Kesällä Porin kaupunkiin pääsee tutustumaan monipuolisesti. Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät Porin kaupungin historiaa kaupunkiopastuksilla kesä-, heinä- ja elokuussa. Kaupunkiopastukset ovat maksullisia ja lipun hinta on 8 €. Lippu ostetaan etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä.

Karjarannan historiaa

Keskiviikko 27.6. klo 17–19
Lähtö kierrokselle Karjarannan Shelliltä.

Karjanlaidun, viinapolttimo, Jakobssonin konepaja, Pihlin saha, Ekwallin huonekalutehdas, Hätilä, Öljypätkät, Karjarannan makasiinit, sotakorvausproomut, lahtihuone, teurastamo. Mitä kaikkea runsaaseen sataan vuoteen mahtuukaan Karjarannan historiassa? Suuri osa on jo hävinnyt, mutta paljon on menneisyyden jälkiä vielä jäljelläkin nopeasti uudistuneessa ja uudistuvassa kaupunginosassa. Oppaina Karjarannan menneisyyteen perehtynyt hortonomi, fil.yo. Helene Kaarnametsä ja Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).


Rakennettu Porin vuonna 1917 – Keskusta

Keskiviikko 11.7. klo 17–19
Lähtö kierrokselle Raatihuoneen edestä Karhupatsaalta.

Tiedätkö missä sijaitsivat sata vuotta sitten kaupungin puhelinkeskus, sähkölaitos, VPK, aina niin tärkeä suolamakasiini tai Suomen Pankki? Tule mukaan kaupunkikävelylle, jossa tutustutaan Porin keskustassa sijaitseviin, vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).
 

Junneliuksen palatsin historiaa

Keskiviikko 8.8. klo 14.30-16
Keskiviikko 5.9. klo 14.30-16
Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).
 

Tutustu kaupunkiopastusten ohjelmaan tästä.

 

Rauma-Repolan pyöreä konttori syksyllä 1957. Taustalla Jakobssonin konepajan rakennuksia ja kauempana Satakunnan Osuusteurastamo. Kuva: Olavi Janhunen.

Karjaranta_Rauma Repolan pyöreä konttori