Tonttuovia ja muuta jouluista meininkiä

Marraskuun puolivälissä avautuvat taas ovet Satakunnan Museon Tonttunäyttelyn taianhohtoiseen maailmaan. Ennen Tonttunäyttelyä pääsee nauttimaan jouluisesta tunnelmasta, kun Satakunnan Museossa, Rosenlew-museossa sekä Luontotalo Arkissa avautuu erilaisia tonttuovia. Tonttunäyttelyn aikana on myös monenlaisia jouluisia tapahtumia.

Satakunnan Museon 16.11. avautuvassa Tonttunäyttelyssä kymmenet tontut kertovat kävijöille laajasta suvustaan, suomalaisesta kansanperinteestä ja vanhoista uskomuksista, jotka elävät edelleen – vaikkakin tähän päivään muuntuneina. Tonttunäyttelyn odotuksen aikaa helpottaa Satakunnan Museossa, Rosenlew-museossa ja Luontotalo Arkissa lokakuun alussa avautuvat tonttuovet. Tule katsomaan missä ovet oikein sijaitsevat ja josko sieltä pääsisi kurkistamaan jo joulun maailmaan! Tonttuovia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa Satakunnan Museon tileillä.
 

Joulutapahtumia


Adventti-ikkunat avautuvat

Sunnuntaina 2.12, sunnuntaina 9.12., su 16.12. ja sunnuntaina 23.12. Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja Korsmanin talossa
Jokaisena adventtisunnuntaina, illan hämärtyessä, aukeaa Toivon ja Korsmanin taloissa uusi jouluikkuna. Ikkunoista paljastuu erilaisia jouluisia koristuksia ja saattaa sieltä joku tonttukin kurkistaa… Kannattaa tulla kurkkimaan ikkunan taakse!
 

Vanhan ajan joulutori

Lauantaina 1.12. klo 10-15 Rakennuskulttuuritalo Toivon pihapiirissä
Toivossa siirrytään joulunviettoon ensimmäisen adventin aattona, jolloin kädentaitajat eri puolilta Satakuntaa tulevat myymään tuotteitaan joulutorille.


Tonttupäivä

Lauantaina 8.12. klo 11-15 Satakunnan Museossa
Iki-ihanat tontut ovat tulleet jälleen museoon valmistelemaan joulua. Tule tutustumaan tonttujen hyörinään ja pyörinään. Päivän aikana on tarjolla myös monenlaista tonttumaista ohjelmaa; omatoimista arvoitusten ratkaisua, klo 11.30 Palmgren-konservatorion Tonttuset musisoivat, klo 13-14 voi kuunnella ääneen luettuja jouluisia satuja, klo 14.30 Vähärauman koulun kolmosluokkalaiset heläyttävät ilmoille joululauluja ja klo 11-15 on paikalla pop-up-kirjasto, josta voi lainata aiheeseen sopivaa kirjallisuutta kotiin luettavaksi.   

Mukaan pääsee sisäänpääsymaksun hinnalla; alle 7-vuotiaat, Satakunnan Museon ystävät ja museokortilla maksuttomasti.
 

Korsmanin joulutunnelmia ja joulun koriste- ja lahjapaja

Sunnuntaina 16.12. klo 11-15 Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja Korsmanin talossa
Toivossakin pääsee nauttimaan ihanasta joulutunnelmasta. Punaisessa piharivissä voi valmistaa perinteisiä joulukoristeita muun muassa paperista, pahvista, kiiltokuvista, oljista ja puuhelmistä. Toivon verstaalla voi nikkaroida kivoja joululahjoja tai leluja, vaikka ihan itselle. Pajan hinta 5 €.
Samaan aikaan saa Korsmanin kodissa nauttia 1950-luvun joulutunnelmasta. Martat valmistavat perinteisiä jouluruokia ja tunnelmallisessa keittiössä saa jokainen nauttia pieniä maistiaisia. Kamarissa voi istuskella mukavassa nojatuolissa joulukuusen tuoksua haistellen ja Taata Sillanpään joulusaarnaa kuunnellen. Taitaa paikalla olla Korsmanin emäntäkin jouluaskareissaan. Korsmanille on vapaa sisäänpääsy.
 

Nuutinpäivänä hyvästellään joulu

Sunnuntaina 13.1.2019 klo 11-15 Satakunnan Museossa
Nuutinpäivänä on aika heittää hyvästit joululle; Tonttunäyttelyn ovet suljetaan illalla ja kuusi sekä joulukoristeet korjataan pois. Tule siis museoon nuutittamaan joulu menneeksi! Pukeudu nuuttipukiksi, tule laulamaan laulu tai lausumaan loru yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Nuuttipukeiksi pukeutuneet, niin lapset kuin aikuiset, saavat suunsa makeaksi ja pääsyn museon näyttelyihin. Taitaa museon oma väkikin näyttää vähän erilaiselta Nuutinpäivänä!
 

Tonttunäyttely aukeaa 16.11.2018, mutta museon tonttuovista pääsee jo nyt kurkistamaan jouluiseen maailmaan. Kuvaaja Carita Tulkki, Satakunnan Museo.

 

 

Kohta alkaa Tonttunäyttely