Maksuton bussimatka pientä lasta lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettavalle – kokeilu aloitetaan helmikuussa

Oikeus maksuttomaan matkaan on voimassa kaikilla paikallisliikenteen vuoroilla Porin ja Ulvilan kaupunkien alueella, mikäli linja-autossa on tilaa ja lastenvaunujen tai -rattaiden kuljettamiseen tarkoitettu paikka. Lastenvaunuista tai -rattaista ja niissä matkustavasta 0–5 -vuotiaasta lapsesta ei peritä maksua.

Kokeilulla kannustetaan pientä lasta hoitavia käyttämään paikallisliikennettä henkilöauton sijaan asiointimatkoilla. Maksutta yksi aikuinen voi kuljettaa mukanaan kahta 0-5 –vuotiasta lasta, joista toinen istuu lastenvaunuissa tai –rattaissa.

– Lastenvaunujen kanssa noustaan kyytiin keskiovesta. Autossa renkaat on käännettävä menosuuntaan ja lukittava paikalleen turvallisuuden takia, toteaa liikennepäällikkö Jarno Valtanen Porin Linjoilta.

Lastenvaunujen tai –rattaiden kanssa kyytiin nouseva matkustaja ei tarvitse paikallisliikenteen lippua tai mitään muutakaan todistusta. Riittää kun hän ilmoittaa kuljettajalle nousseensa kyytiin, jolloin kuljettaja toteaa matkustusoikeuden ja syöttää matkan rahastuslaitteeseen. Matkustaja ei poistu lapsen luota linja-automatkan aikana.

– Toivottavasti maksuttomuus madaltaa kynnystä nousta linja-auton kyytiin. Linja-autokyyti on keskustassa helpompi kuin oma auto, koska ei tarvitse etsiä pysäköintipaikkaa, ei pakata rattaita autoon, eikä vyöttää lasta turvaistuimeen ahtaasti autojen välissä, luettelee suunnittelija Merika Lanne

Kaikkien matkustajien turvallisuuden takia lastenvaunut on sijoitettava niille osoitetulle paikalle linja-auton keskiosassa. Jos vaunuille osoitetut paikat ovat jo täynnä, on odotettava seuraavaa linja-autovuoroa. Keskiovien edusta on jätettävä vapaaksi, jotta linja-autosta poistuminen on sujuvaa. Parhaiten linja-autoissa on tilaa keskipäivällä.

Kokeilun takana on huoli pienten lasten vanhempien jaksamisesta

Valtuustoaloitteessa 2.10.2017 § 181 maksuttomia matkoja perustellaan kotona lapsia hoitavien vanhempien hyvinvointia ja jaksamista tukevana etuutena. Aloitteessa toivotaan, että maksuton joukkoliikenne edesauttaisi juoksevien asioiden hoitamista ja kaupassa käyntiä, sekä lisäisi harrastamista ja kaupungin tarjoaminen palveluiden käyttöä.

Valtuustoaloitteen johdosta, ja Porin ja Ulvilan kaupunkien tarkoitukseen erikseen myöntämällä määrärahalla, paikallisliikenne on maksuton lastenvaunujen kanssa matkustavalle henkilölle vuoden 2019 aikana. Kokeilu muuttaa voimassaolevaa hinnoittelua vain lastenvaunuja tai –rattaita kuljettavan henkilön osalta.

Kokeilu aloitetaan 1. helmikuuta 2019. Kokeilu toteutetaan määrärahan sallimassa laajuudessa, ja se päättyy viimeistään 31.12.2019.

Porin kaupunki on myöntänyt kokeiluun 130 000€ ja Ulvilan kaupunki 15 000€ määrärahan. Sillä katetaan kokeilua varten tarvittavat päivitykset paikallisliikennettä ajavien liikennöitsijöiden lipputuotteisiin ja rahastuslaitteisiin, sekä korvataan menetetyt lipputulot liikennöitsijöille.

 

 

Linja-autot Meri-Porin yhtenäiskoulun pysäkillä