Kielisuihkuja eka- ja kolmasluokkalaisille - Porin perusopetuksessa innostetaan kielten opiskeluun

Porin perusopetuksessa on aloitettu kielisuihkutunnit, joilla eka- ja kolmasluokkalaisia kannustetaan kielten opiskeluun. Kokeilun taustalla on ensi vuonna voimaan tuleva valtioneuvoston päätös kieltenopetuksen varhentamisesta.

Tällä hetkellä ensimmäisen vieraan kielen opinnot aloitetaan toisella luokalla ja vapaaehtoinen toisen vieraan kielen opinnot neljännellä luokalla. Kevätlukukaudesta 2020 lähtien ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla kaikilla Suomen koululaisilla.

Porissa tulevaan uudistukseen otetaan esimakua kaikille ekaluokkalaisille järjestettävissä kielisuihkuissa.

- Koko Suomi varhentaa 1.1.2020 alkaen ja meillä Porissa on hieno tilaisuus päästä jo nyt tänä keväänä tutustuttamaan ekaluokkalaiset vieraaseen kieleen kielisuihkujen muodossa. Varhaisen kieltenopetuksen tarkoitus on herättää innostus kieliä kohtaan ja luoda myönteisiä kokemuksia itsestä oppijana, kertoo ruotsin ja saksan kielen sekä kieltenopetuksen kehittämishankkeen koordinaattori opettaja Jonna Höckert Meri-Porin yhtenäiskoulusta.

Ekaluokkalaisten kielisuihkuissa englantia opetetaan toiminnallisesti leikkien ja laulaen osana arjen toimintaa.

- Lapsen ei todellakaan tarvitse osata lukea tai kirjoittaa äidinkielellään oppiakseen uutta kieltä. Oppimisessa hyödynnetään kaikkia aisteja, toteaa Höckert kielisuihkujen toimivuudesta.

Kielisuihkutustunnit pidetään pääsääntöisesti kahden opettaja toimesta ja jokainen ekaluokkalainen tutustuu englannin kieleen noin kymmenen tunnin ajan. Kielisuihkut toteutetaan osana muuta opetusta, joten niihin ei käytetä muiden oppiaineiden tunteja.

Kielisuihkut kolmasluokkalaisille

Porissa vapaaehtoisena kielenä opiskellaan joko ranskaa, ruotsia, saksaa tai venäjää. Näistä tosin venäjän kieleen ei viime vuosina ole syntynyt ryhmää. Valinnat tehdään kolmannella luokalla ja opetus alkaa neljännellä. Vastaavasti myös kahdeksannella luokalla voi aloittaa valinnaisen vieraan kielen opiskelun.

Vapaehtoisten kielten suihkutuksilla innostetaan oppilaita vieraiden kielten opiskeluun ja pyritään lisäämään kielivalintoja.

- Koulu voi aloittaa vapaaehtoisen kielen opetuksen, mikäli saman kielen valinneita on vähintään 15 oppilasta. On myös mahdollista, että opetusta järjestetään pienemmällä oppilasmäärällä, mikäli sen jatko voidaan taata yläkoulussa, kertoo opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.

Porin perusopetuksen yhteinen kielivalintainfo kolmasluokkalaisten huoltajille järjestetään Kaarisillan yhtenäiskoululla 14. helmikuuta kello 18.00. Koulu on osoitteessa Jokisatamantie 1, 28190 Pori.

Lisäksi koulut järjestävät omia kielivalintainfojaan ja/tai tiedottavat asiasta muuten.

Kieltenopetus Porin kaupungin peruskouluissa

Oppilas opiskelee perusopetuksen aikana vähintään kahta vierasta kieltä:

  • Toisella luokalla aloitetaan ensimmäisen vieraan kielen eli A1-englannin opiskelu. Syksyllä 2019 koulun aloittavilla lapsilla A1-englannin opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla.
  • Neljännellä luokalla oppilas voi aloittaa vapaaehtoisen A2-kielen opiskelun.
  • Kuudennella luokalla aloitetaan, kaikille pakollisen, toisen vieraan kielen eli B1-ruotsin opiskelu.
  • Kahdeksannella luokalla oppilas voi aloittaa vapaaehtoisen B2-kielen opiskelun valinnaisaineena.

Lisätietoa perusopetuksen kotisivuilta.

 

Kielisuihkuaineistoa