Lauantaiseen senioriviikon kamarikonserttiin on vapaa pääsy – Tour de France -konsertissa ranskalaisia säveliä soittaa Pori Sinfoniettan puhallinkvintetti

Pori Sinfonietta järjestää lauantaina 30.3. maksuttoman senioriviikon kamarikonsertin. Tour de France -konsertin ohjelmassa ovat Bizet'n Carmen Suite, Ravelin Le Tombeau de Couperin sekä Onslow'n Wind Quintet Op. 81. Soitto alkaa Suomalaisella klubilla kello 15.

Pori Sinfoniettan senioriviikon maksuttoman kamarikonsertin teemana on Ranska. Kamariorkesterin soittajat ovat koostaneet kamariohjelman omien ehdotustensa pohjalta. Teokset ovat soittajilleen monista syistä tärkeitä. Tour de France -kokonaisuus syntyi, kun mahdollisia teosvaihtoehtoja selaillessaan muusikot huomasivat, että monet niistä olivat ranskalaisten säveltäjien. 

Konsertin avaa Maurice Ravelin Le Tombeau de Couperin. Teos on alun perin kirjoitettu pianolle ja sen ensiesitys oli vuonna 1919.  Ravel omisti teoksen osat ensimmäisessä maailmansodassa kuolleille ystävilleen. Sana tombeau tarkoittaakin sävellystä, joka on omistettu kuolleen henkilön muistoksi.

– Mutta tämä ei ole mikään murhesävelmä, vaan jopa pirteä ja iloinen, käyrätorvisti Pyry Kannisto kuvailee.

Teosta ehdotti soitettavaksi oboisti Laura Lammi.

– Tämä on oboelle virtuoosinen kappale, jossa on paljon haastavia sooloja. Oboisti pääsee käyttämään koko osaamisen kirjoa. Teoksessa on paljon värejä, se hengittää ja kudos on ilmeikästä, Lammi maalailee.

Toinen teoksista on George Onslow'n Wind Quintet Op. 81. Onslow oli aikanaan suosittu kamarisäveltäjä. 1800-luvulla musiikkikriitikko ja säveltäjä Robert Schumann nosti Onslow'n kamarimusiikin Mozartin, Haydnin ja Beethovenin rinnalle - mutta myöhemmin Onslow jäi kolmen suuren varjoon: hänen teoksensa painuivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen unohduksiin. Wind Quintet Op. 81 on sävelletty vuonna 1850 ja se on säveltäjänsä myöhäistä tuotantoa, sillä Onslow menehtyi vuonna 1853.

– Ei ole niin helppoa löytää teoksia, jotka olisivat täysin uusia soitettavia kaikille soittajille. Mutta tämä on sellainen, huilisti Lucia Hellerhoff kertoo.

Kamarikonsertin kolmas teos on Georges Bizet'n Carmen Suite. Kuuluisa ranskalainen Carmen-oppera valmistui vuonna 1875 ja sen tarina sijoittuu Espanjan Sevillaan. 

– Tavallisesti oopperassa soittajat ovat orkesterimontussa ja laulajat ovat solisteja. Tässä kamarikonsertissa soittimet ovat laulusolisteja, kun kuuluisat aariat on sovitettu puhallinkvintetille, Hellerhoff intoilee. Hänellä on paljon omakohtaista kosketusta Carmeniin, sillä hän lauloi lapsena Münchenin oopperan Carmen-tuotannon kuorossa.

Carmen herättää muistoja myös Kannistossa.

– Kuulin Pori Sinfoniettaa ensimmäisen kerran joskus kymmenvuotiaana. Tulin silloin kuuntelemaan Poriin Carmen-oopperaa, hän hymyilee.

---------------------------------------

Kamarikonsertti Tour de France
La 30.3. klo 15
Suomalainen klubi - Svenska Klubben

Pori Sinfoniettan puhallinkvintetti:
Lucia Hellerhoff, huilu
Laura Lammi, oboe
Mika Kojo, klarinetti
Antti Pakkanen, fagotti
Pyry Kannisto, käyrätorvi

Georges Bizet: Carmen suite
Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin
George Onslow: Wind Quintet Op. 81

Vapaa pääsy. Ennen konsertin alkua mahdollisuus nauttia leivoskahvit 5 euron hintaan.

 

Tour de France