Pori Sinfoniettan pääsiäiskonsertissa keskiviikkona kuultava Mozartin Requiem on yksi koko länsimaisen historian merkittävimpiä taideteoksia

Pori Sinfoniettan pääsiäiskonsertti Requiem esitetään Keski-Porin kirkossa keskiviikkona 17.4. kello 19. Pori Sinfoniettan kanssa esiintyvät solistit sopraano Katja Vaahtera, altto Lúcia Megyesi Schwartz, tenori Alessandro Codeluppi, basso Aapo Kilpelä ja Porin filharmoninen kuoro. Konsertin johtaa Pori Sinfoniettan ylikapellimestari Tibor Bogányi.

W. A. Mozartin viimeinen sävellystyö Requiem eli kuolinmessu lienee koko länsimaisen historian merkittävimpiä taideteoksia.

Kreivi Franz von Walsegg-Stuppach oli tilannut teoksen vaimonsa kuoleman muistoksi. Mozart kävi Requiemin säveltämisen pariin lokakuussa 1791 saatuaan sitä ennen valmiiksi viimeisiksi jääneet oopperansa Tiituksen lempeys ja Taikahuilu.

Parin kuukauden kiivaan säveltämisen jälkeen Mozartin kunto huononi äkillisesti, ja hän menehtyi vaikean tulehduksen aiheuttaman kuumeeseen ja verenmyrkytykseen. Requiem jäi kesken Mozartin ennenaikaisen kuoleman johdosta. Requiemin viimeisteli Mozartin oppilas, säveltäjä Franz Xaver Süssmayr.

Kuoleman jälkeen alkoi heti huhumylly, jonka mukaan säveltäjä olisi myrkytetty – tai että peräti Requiemin sävellystyö olisi ollut raskasta ja saattanut hänet ennenaikaiseen hautaan. Kummatkin huhut ovat todennäköisesti täysin perättömiä, sillä myrkytyksestä ei ole minkäänlaisia todisteita, ja Requiemin säveltäminen oli Mozartin lesken Constanzen mukaan saanut säveltäjän pikemminkin innostuneeksi.

Pori Sinfoniettan kanssa tunnin mittaisen mestariteoksen tulkitsevat Porin filharmoninen kuoro sekä neljä solistia. Sopraano Katja Vaahtera ja basso Aapo Kilpelä vierailivat Pori Sinfoniettassa tämän vuoden helmikuussa Sataoopperan kanssa järjestetyssä Oopperagaalassa. Altto Lúcia Megyesi Schwartz ja tenori Alessandro Codeluppi ovat kumpikin vieraita Unkarin valtionoopperasta.  Konsertin johtaa Pori Sinfoniettan ylikapellimestari Tibor Bogányi.

Porin Filharmonisen kuoron valmennuksesta vastaa Ognian Vassilev ja pääsiäiskonsertissa kuoron vahvuus on 81 laulajaa.

------------------------------------

Pääsiäiskonsertti Requiem
Ke 17.4. klo 19
Keski-Porin Kirkko

Tibor Bogányi, kapellimestari
Katja Vaahtera, sopraano
Lúcia Megyesi Schwartz, altto
Alessandro Codeluppi, tenori
Aapo Kilpelä, basso
Porin filharmoninen kuoro, valm. Ognian Vassilev

W. A. Mozart: Requiem

Liput: Ticketmaster 25/20/7,50 € tai ovelta. Myynti alkaa tuntia ennen konsertin alkua (käteismaksu).

Kausikortti/Kymppikortti voimassa. Ei avointa kenraaliharjoitusta.

 

Requiem