Oletko tekemässä kevätsiivousta? Katso vinkit oikeaoppiseen kierrättämiseen

Kevätauringon ilmaantuminen tarkoittaa monessa taloudessa kevätsiivouksen aikaa. Siivousta ennen kannattaa muistuttaa mieleensä, miten turhat tavarat tai jätteet tulee kierrättää.

Muistitko, että esimerkiksi hiukset, pumpuli tai muut jätteet eivät kuulu viemäriin? Toimimalla kylpyhuoneessa oikein estät viemärin tukkeutumisen ja haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana vesistöihin. Viemärinkäytön oppeja voi kerrata mielenkiintoisella tavalla videoiden avulla Porin verkkosivuilla.

Helppo tapa selvittää tarpeettoman tavaran tai jätteen kierrätystapa on tarkistaa se joko JäteVaakun lajitteluoppaasta tai sähköisestä lajitteluavusta. Lajitteluoppaasta ja -avusta selviävät niin elintarvikepakkausten kuin metallijätteen tai vanhojen huonekalujen kierrätystavat.

– Lajitteluoppaan voi halutessaan tulostaa itse tai tilata jäteneuvonnasta omaan kotiin helpottamaan kierrätystä, opastaa jäteneuvoja Liisa Malin.

Jos kotoa löytyy tarpeetonta, mutta hyväkuntoista ja käyttökelpoista käyttötavaraa, voi ne viedä kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskukset ovat kuntien tukemia ja yhdistysten ylläpitämiä tiloja, joiden kautta tavara saa uuden elämän. Tavaraa vastaanotetaan ja luovutetaan eteenpäin joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Porin seudulla toimii useita kierrätyskeskuksia.

Erityisesti kerrostalossa asuvien kannattaa viimeistään nyt tutustua muovipakkausten kierrätyksen perusperiaatteisiin. Vuoden 2019 alusta voimaan astuneiden jätehuoltomääräysten myötä energiajätteiden keräys loppuu yli yhdeksän asunnon kiinteistöissä ja tilalle vaihdetaan muovipakkausten keräys. Myös muovipakkausjätteen kierrätykseen voi tutustua JäteVaakun lajitteluoppaan avulla.

Tutustu kierrätykseen Porin alueella kaupungin verkkosivuilla. Kiperissä kysymyksissä jäteneuvonta on kierrättäjän tukena. Jäteneuvontaan voi ottaa yhteyttä joko sähköpostitse jäteneuvonta@pori.fi tai puhelimitse puh. 044 701 2500.

 

kompostointipuisto1600x757_marikavirtanen.jpg