Eläkkeelle jäävä professori Atso Almila on saanut opiskelijoiltaan jopa hääkutsuja: ”Urani alkoi siitä, kun löysin pasuunan koulun varastosta"

Atso Almila on ollut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon ja orkesterikoulutuksen professori vuodesta 2013 alkaen. Torstai-iltainen Pori Sinfoniettan ja Sibelius-Akatemian yhteistyönä toteutettu Viva l’Opera -konsertti on Almilan viimeinen opetusprojekti ennen eläkkeelle siirtymistä.

– Musiikkiurani alkoi siitä, kun löysin pasuunan koulun varastosta ja aloin soittaa sitä. Vuoden päästä pääsinkin sitten jo Sibikseen. Pasuuna avasi kaikki tiet. Sibelius-Akatemiassa suuntasin kyllä sitten heti kapellimestariluokalle, Atso Almila toteaa hymyillen.

Vuonna 1953 syntynyt Almila on säveltäjä ja kapellimestari. Vuodesta 2013 alkaen hän on toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon ja orkesterikoulutuksen professorina ja sitä ennen Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon yliassistenttina 1991–2002 ja oli kapellimestariluokan vakinainen lehtori 2002–10. Hän jää eläkkeelle kuluvan vuoden kesällä. Torstai-iltainen Pori Sinfoniettan ja Sibelius-Akatemian yhteistyönä toteutettu Viva l'Opera -konsertti on Almilan professuurin viimeinen opetusprojekti.

– Olen opettanut enemmän ja vähemmän 70-luvulta asti. Täytän 66 vuotta, niin nyt on hyvä aika lopettaa vakituinen työnteko. Sakari Oramo jatkaa jälkeeni Sibelius-Akatemiassa, joten opiskelijat voi jättää turvallisin mielin hyviin käsiin, Almila tuumailee.

Orkesterin johtamista ja opettamista hän ei silti ole kokonaan hylkäämässä, tähän kesään päättyy ainoastaan Sibelius-Akatemian professuuri. Almila tietää jo nyt, että eläkepäivät sisältävät niin ikään sävellystyötä ja kapellimestarivierailuja ainakin Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa ja Kymi Sinfoniettan vieraana.

– Porista lähden heti Espanjaan pitämään mestarikurssia ja Seinäjoella on kesällä mestarikurssi, johon tulee opiskelijoita ympäri maailmaa. Ja vierailen Taideyliopistollakin aina tarvittaessa, Almila lupaa.

Almilalla on takanaan pitkä ura. Hän oli Jorma Panulan kapellimestarioppilas Sibelius-Akatemiassa vuosina 1974-77, toimi Suomen Kansallisteatterin kapellimestarina vuodet 1982-87 ja 1989-95, Tampereen Kaupunginorkesterin kapellimestarina vuosina 1987-89, Joensuun Kaupunginorkesterin 1993-2000, Kuopion Kaupunginorkesterin 1995-2000, sekä jälleen 2007 alkaen Kuopion toisena kapellimestarina. Almila oli Seinäjoen Kaupunginorkesterin päävierailija 2000-09, Joensuun Kaupunginorkesterin taiteellinen neuvonantaja 2010, ja jälleen taiteellinen johtaja 2011-13. Almila on nykyisin Joensuun Kaupunginorkesterin kunniakapellimestari.

Almila sai valtion viisivuotisen taiteilija-apuraha vuonna 2005. Vuonna 2006 Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n myönsi Almilalle kultaisen kunniamerkin Suomen orkesterielämän hyväksi tehdystä työstä. Hän on myös saanut Pohjois-Savon taidetoimikunnan taidepalkinnon vuodelle 2010 ja Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin 2017.

Emilia Hoving johtaa Pori Sinfoniettaa
Emilia Hoving harjoituttaa Pori Sinfoniettaa opettajansa tukemana. Seuraavan kapellimestariluokan opiskelijat julkaistaan 6. kesäkuuta. "Sen verran voin kertoa, että suomalaisuus luokalla säilyy", Almila sanoo. Kuvat: Henrika Bäcklund

Sibelius-Akatemian professorina Almila on pitänyt tärkeänä oikeiden työkokemusten mahdollistamista.

– Heti aloittaessani professorina ehdotin yhteistyötä laajalti eri orkestereiden kanssa – ja sinfoniaorkesterit ovat vastanneet hyvin myönteisesti. Opiskelijoille on hirmu tärkeää päästä harjoittelemaan oikeasti orkestereiden kanssa.

Almila kertoo musiikkitalon valmistumisen olleen professorin urallaan iso asia. Sen myötä saatiin tiivistettyä yhteistyötä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Porissa vierailevista kapellimestareista Emilia Hoving työskentelee parhaillaan RSO:n kapellimestariassistenttina ja I-Han Fu on ollut samaisessa pestissä häntä aiemmin.

– Kapellimestariluokan lisäksi vastuullani on ollut orkesterikoulutus. Olemme saaneet orkesteritoimikunnan kuntoon ja orkesterikoulutus on kehittynyt.

Almila pohtii aikaansa professorina. Hän on saanut urallaan kohdata monia aikuisia, joita on auttanut kasvamaan ammattilaisiksi. Monista on tullut ystäviä ja tärkeitä kontakteja.

– Tulee jopa hääkutsuja, professori nauraa.

– Verkosto kasvaa ja hyvä mieli leviää, hän tiivistää.

 

Viva l’Opera – italialaisen oopperan ilta
To 9.5. klo 19 Promenadisali

Opettajina:
Atso Almila
Markus Lehtinen

Kapellimestarit:
I-Han Fu
Emilia Hoving
Tarmo Peltokoski
Sebastian Zinca

Laulusolistit:
Réka Bata, sopraano
Minna-Leena Lahti, sopraano
Johanna Takalo, sopraano
Rachel McIntosh, mezzosopraano
Isabella Shaw, mezzosopraano
Topias Lundell, tenori
Tuomas Miettola, tenori
Henri Tikkanen, baritoni
Henri Uusitalo, baritoni
Jussi Vänttinen, baritoni

Rossini – Donizetti – Verdi – Boito 

Liput: Ticketmaster 25/20/7,50 €
Kausikortti/Kymppikortti voimassa.

 

Atso Almila ja Emilia Hoving