Noormarkun yhtenäiskoulu mukaan valtakunnalliseen Alvar Aalto -kouluverkostoon

Alvar Aalto -säätiöstä lähetettiin alkuvuonna Alvar Aalto -kaupungeille kutsu, jossa kaupunkeja pyydettiin nimeämään paikkakunnaltaan kouluja mukaan yhteistyöverkostoon. Tavoitteena oli saada mukaan kouluja, jotka voivat toteuttaa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta omassa arjessaan sekä osallistua verkoston toiminnan yhteiseen kehittämiseen.

Nyt Alvar Aalto -kaupunkien verkoston toiminta on laajentumassa valtakunnalliseen kouluyhteistyöhön eri puolilla Suomea sijaitsevien Alvar Aalto -koulujen kesken.

Huhtikuussa Jyväskylässä järjestettyyn Alvar Aalto -koulujen ensimmäiseen tapaamiseen osallistui opettajia ja rehtoreita kymmeneltä eri paikkakunnalta.  Mukana olivat edustajat Alajärveltä, Helsingistä, Jyväskylästä, Kouvolasta, Lahdesta, Oulusta, Paimiosta, Porista, Seinäjoelta ja Varkaudesta.

Pori nimesi Alvar Aalto -koulukseen Noormarkun yhtenäiskoulun. Muita suomalaisia Alvar Aalto -kouluja ovat muun muassa Paavolan koulu Alajärveltä, Arabian ja Aurinkolahden peruskoulut sekä Meilahden yläaste Helsingistä, Säynätsalon yhtenäiskoulu Jyväskylästä sekä Luostarivuoren koulu Turusta.

– On tärkeätä, että saamme olla mukana Alvar Aalto -kouluverkostossa. Ahlströmin ja Aallon yhteistyön kädenjäljet ja perinne on voimakkaasti osa Porin kulttuurihistoriaa. Merkittävin työ on Noormarkussa sijaitseva Villa Mairea ja juuri siksi on hienoa, että Noormarkun yhtenäiskoulu on mukana verkostossa, toteaa toimialajohtaja Esa Kohtamäki.

Alvar Aalto -koulujen toimintaa koordinoi Alvar Aalto -säätiö. Valtakunnallisen yhteistyön kantavana ajatuksena on lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittäminen, jossa inspiraation lähteenä on Alvar Aallon tuotanto ja sen taustalla vaikuttavat ajatukset.

– Tavoitteena on sopia verkoston kesken yhteisistä teemoista ja tapahtumista, joiden puitteissa kouluissa voidaan toteuttaa koulun omien resurssien mukaista toimintaa. Lisäksi tavoitteena on tuottaa yhdessä opetusmateriaaleja ja löytää verkostosta kumppaneita yhteistyöhön, kertoo Alvar Aalto -museon museolehtori Lotta Leskelä.

Kuva: Mirkka Vidgrén, Alvar Aalto -säätiö

Rakentelua Alvar Aalto -museon työpajassa (kuvituskuva Noormarkun yhtenäiskoulun nimityksestä)