Porin kaupungin opetusverkko toimii tietomurron jälkeen taas normaalisti

Porin kaupunkia viime viikolla kohdanneen tietomurron aiheuttamat ongelmat on korjattu. Tietomurto kohdistui opetusverkkoon, joka on saatu nyt rakennettua takaisin käyttökuntoon.

– Jatkoimme viikonlopun aikana tietoverkkomme tutkimista, emmekä löytäneet viitteitä murron jatkumisesta tai leviämisestä laajemmalle. Opetusverkon toiminnallisuudet ovat jälleen käytössä normaalisti, kertoo IT-palvelut-toimintayksikön esimies Jani Setälä.

Porin kaupunki joutui tietomurron kohteeksi viime viikon keskiviikkona 7. elokuuta. Murto havaittiin yhdellä opetusverkon työasemalla. Sen kautta oli saatu asennettua haittaohjelma opetusverkkoon. Opetusverkossa toimivat päiväkotien ja koulujen henkilökunta sekä koulujen oppilaat.

Haittaohjelman tarkoituksena oli datan kerääminen, joka oli saattanut vaarantaa käyttäjien kirjautumistietoja. Varotoimenpiteenä kaikki opetusverkon käyttäjät pakotettiin vaihtamaan salasanansa torstaina 8. elokuuta.

– Seuraavaksi tunnukset, joiden salasanaa ei ole vaihdettu, tullaan lukitsemaan. Tällä varmistetaan tietoturvallinen toiminta jatkossa. Rikosilmoitus on tehty ja tutkintavastuu on nyt poliisilla, sanoo ICT-yksikön päällikkö Heikki Haaparanta.

Lisäksi Porin kaupungin verkkoon tehtiin perjantaina ennalta suunniteltu palomuurin päivitys, joka aiheutti ongelmia kaupungin palveluiden verkkoliikenteessä. Ongelmat on korjattua ja verkkoyhteydet toimivat jälleen normaalisti.

 

chromebook_kuvaElli-MariSulonen (7).jpg