Kasvisruoka vakiinnutti paikkansa liharuoan vaihtoehtona Porin kouluissa

Porissa Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksessa ja Porin Lyseon kouluruokalassa tarjotaan nyt kasvisruokaa kaikille oppilaille liharuoan vaihtoehtona. Aiemmin kasvisruokaa oli päivittäin tarjolla vain kasvisruokavalion ennalta ilmoittaneille.

Esimerkki Porin Palveluliikelaitoksen viikon 33 kasvisruoista:

Maanantai: soija-kasvisbolognese ja spagetti
Tiistai: punajuuri-härkäpapukiusaus
Keskiviikko: kasvissosekeitto
Torstai: kasvis-jalopenonuggetit
Perjantai: quornpastavuoka

Uudistuksen pohjana on vuonna 2017 julkaistu kouluruokasuositus, joka kannustaa lisäämään kasvisten käyttöä ja suosittelee tarjoamaan kasvisruokaa vapaasti otettavana vaihtoehtona. Kasvisruoan tarjoaminen aloitettiin 8. elokuuta, kun Porin kaupungin kouluissa käynnistyi uusi lukuvuosi.

– Haluamme tuoda oppilaille mahdollisuuden tutustua kasvisruokaan ja saada aikaan keskustelua aiheesta. Tämän päivän nuoret ovat valveutuneita ruoan vastuullisuus- ja ympäristöasioissa. Osa valitsee kasvisruoan puhtaasti ympäristösyistä, kertoo Porin palveluliikelaitoksen vastaava palvelusuunnittelija Timo Salmi.

Kasvisruoka on tullut kyseisissä kouluruokaloissa pysyväksi vaihtoehdoksi liharuoalle. Päivittäisen kasvisruoan tarjoamisen aloittamiseen vaikutti kysynnän selkeä kasvaminen oppilaiden keskuudessa, mutta myös ympäristövaikutukset.

– Teetimme lukiolaisille keväällä kyselyn, jolla kartoitettiin kasvisruoan tarjoamisen aloittamista yleisillä ruokalinjastoilla ja vastaukset olivat positiivisia, sanoo Salmi.

Elintarvikkeiden vastuullisuus on huomioitu Porin kouluissa laajemminkin. Kaikissa Porin yläkouluissa ja lukioissa, joissa on maksullinen välipalamyynti, on siirrytty myymään pelkästään reilun kaupan kahvia.

Oppilaita kannustetaan kasvisruoan maistamiseen

Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksen ja Porin Lyseon ruokaloissa lounastaa päivittäin yhteensä yli 2400 ruokailijaa. Kouluruokaloissa oppilaat voivat yhden ruokailun aikana ottaa halutessaan sekä liharuokaa, että kasvisruokaa. Menettelyllä toivotaan, että useampi oppilas edes maistaisi kasvisruokaa.

– Kasvisruoka-aineet ovat lisääntyneet hurjasti viime aikoina, mikä helpottaa monipuolisten kasvisruokien laittamista. Olemme testanneet ja ottaneet käyttöön muun muassa nyhtökaura- ja härkistuotteita. Kesällä järjestimme keittiöhenkilökunnallemme myös kasvisruokakoulutuspäivän, selventää Salmi.

Palautetta kasvisruoasta on tullut vasta vähän.

– Se palaute, mitä oppilailta on tullut, on ollut selvästi positiivista. Kasvisruoan menekki on ollut vielä melko vaihtelevaa. Parhaiten kasvisruoista tuntuu maistuvan kappaletavarat ja laatikkoruoat, kertoo Salmi.

Kaikissa Porin kouluissa on tarjolla kasvisruokaa 2–3 kertaa kuuden viikon kiertävän ruokalistan aikana. Nyt kasvisruokaa päivittäin tarjoavien kouluruokaloiden kokemusten perusteella tehdään päätöksiä siitä, laajennetaanko toimintamallia myös muihin kouluihin.

 

Opiskelija ottamassa kasvissosekeittoa lautaselleen