Porin kouluissa syvennytään ympäristöviikolla kestävään kehitykseen

Ympäristöviikkoa vietetään Porin kouluissa jo kymmenennen kerran 2.-6. syyskuuta. Porin kaupunki järjestää oppilaille monipuolista ohjelmaa yhdessä yli 20 yhteistyökumppanin kanssa. Tutustumiskäynnit ja kouluvierailijat tavoittavat noin 120 oppilasryhmää.

Koulujen ympäristöviikon lähtökohtana on perehtyä oman kotikaupungin lähiympäristöön ja luontoon. 18 koulua on ilmoittautunut mukaan kaikille Porin alueen kouluille avoimiin ympäristötapahtumiin.

– Teemaviikon avulla haluamme konkreettisesti tukea koulujen ympäristökasvatusta. Toiveena on myös, että vierailukohteet ja aiheet antaisivat opettajille eväitä esimerkiksi monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Ympäristöviikon aikana oppilaille ja opettajille pyritään tuomaan kestävän kehityksen eri näkökulmat esille huomioiden luonnon ja ekologisuuden lisäksi myös sosiaaliset, taloudelliset ja kulttuurilliset tekijät.

– Viikon ohjelmasisällön runko noudattaa vuosittaista kaavaa, mutta uusiakin järjestäjiä ilmoittautuu vuosittain. Tänä vuonna muun muassa Satakunnan mielenterveysseura järjestää retken Polsanluotoon. Lisäksi sosiaalisen kestävyyden näkökulmia huomioidaan tutustumalla asukastuvan toimintaan, jossa jaetaan maksutta koulujen ylijäämäruokaa, jatkaa Välimaa. 

Viikon ideana on tukea opettajien ympäristökasvatusta ja lisätä koululaisten tietoisuutta ympäristöasioista.

– Opetussuunnitelma kannustaa koulun ulkopuolisen ympäristön hyödyntämisen, yhdessä työskentelemisen sekä oppiaineet ylittävien kokonaisuuksien käsittelemisen, joten ympäristöviikko tukee lukuisine mahdollisuuksineen hyvin opetussuunnitelman mukaista työtä. Lisäksi kestävän kehityksen asiat ovat tärkeitä ja teema kiinnostaa oppilaita, kiteyttää opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.

Ympäristöviikkoa kehitetään vuosittain opettajille lähetettävän palautekyselyn vastausten perusteella.

– Oppilaat ovat innoissaan ympäristöviikosta, sillä silloin lähdetään luokkahuoneesta muualle oppimaan. On hienoa, että maksuttomista vierailuista suurin osa sijaitsee lähellä, joten oppilaat pystyvät kulkemaan pääosin pyörillä, iloitsee Kaarisillan yhtenäiskoulun biologian lehtori Susanna Rajamäki.

 

Koivunlehti