Vuoroin vieraissa – Lyseon lukiolla poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä wittenbergiläisen ystävyyslukion kanssa

Porin Lyseon lukio on tehnyt yhteistyötä wittenbergiläisen Luther-Melanthon-Gymnasiumin kanssa jo lähes 20 vuoden ajan. Tänä vuonna lukioiden yhteydenpito on ollut tavanomaista tiiviimpää, sillä lyseolaiset vierailivat loppukeväällä Saksassa ja nyt jo elokuussa wittenbergiläiset tulivat vastavierailulle Poriin.

Pääsääntöisesti ystävyyskoulut ovat tehneet vuorovuosittain vierailuja toistensa luokse. Vierailuilla tutustutaan paikalliseen kulttuuriin, perhe-elämään ja kouluun. Luonnollisesti vierailujen aikana myös solmitaan henkilökohtaisia ystävyyssuhteita sekä luodaan omia verkostoja.

Wittenbergiläiset Porissa 2019

Toukokuussa Lyseon 12 opiskelijaa ja kaksi opettajaa matkustivat Saksaan. Elokuun lopussa sama kokoonpano odotti jännittyneenä Porin rautatieasemalla keväällä tutuiksi tulleita majoittajia. Tarkoituksena oli järjestää saksalaisille vieraille mieleenpainuva viikko suomalaiseen elämänmenoon tutustuen.

- Perisuomalaiseen tapaan veimme vieraat asemalta suoraan saunomaan meren äärelle Vähä-Katavaan. Ilta jatkui saunomisen ja uimisen jälkeen herkutellen huoltajien järjestämillä nyyttäreillä iltamyöhään, sanoo kieltenopettaja ja opinto-ohjaaja Maija Pihl.

Seuraavana aamuna wittenbergiläisille esiteltiin suomalaista koulutusjärjestelmää ja he saivat tehdä itselleen lukujärjestykset Lyseon kurssitarjottimen perusteella. Lyseokierroksen jälkeen pelattiin pesäpalloa liikunnanopen ohjauksessa ja illalla melottiin Kokemäenjoella Melamajavien johdolla.

Wittenbergiläiset Porissa 2019

- Lämmin, suorastaan helteinen sää kruunasi koko viikon ja Yyterissäkin saattoi uida lämpötilan kivutessa lähemmäs 30 asteeseen. Vieraat ihastelivat kesäistä Poria myös kaupunkikierroksella ja Satakunnan Museossa koettiin paikallista historiaa, kertoo historian ja yhteiskuntaopin opettaja Heikki Honkanen viikon tapahtumista.

Vierailuviikon ohjelmaan kuului myös retkipäivä, joka suuntautui Naantaliin ja Turkuun. Kohteissa vieraat kuulivat muun muassa Naantalin kuuluisista sukista ja Jaakko Ilkan mystisestä paosta Turun linnasta. Läpi koko vierailun länsirannikon merelliset maisemat herättivät sisämaassa asuvissa wittenbergiläisissä suurta kiinnostusta.

Wittenbergiläiset Porissa 2019