"Maakuntakiertueemme on tanssin hurmaa isolla orkesterilla" - koko Pori Sinfonietta matkaa tällä viikolla Merikarvialle, Raumalle ja Forssaan

Pori Sinfoniettan Matkalla hurmioon -maakuntakiertue kuullaan keskiviikkona 11.9. klo 18 Merikarvialla Vapaa-aikakeskus Rysän salissa, torstaina 12.9. klo 19 Raumalla Rauma-salissa ja perjantaina 13.9. klo 19 Forssassa urheilutalo Feeniksissä.
Tibor Bogányi johtaa maakuntakiertuekonsertin harjoituksia
Tibor Bogányi johtaa maakuntakiertuekonsertin harjoituksia Promenadisalissa tiistaina. Keskiviikkona alkavan kiertueen solistina on orkesterin konserttimestari Ion Buinovschi. Kuvat: Henrika Bäcklund

Maakuntakiertueella kuullaan Astor Piazzollan teokset Buenos Airesin neljä vuodenaikaa ja Milonga del Angel sekä Zoltán Kodályn Galantalaistanssit. Konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari Tibor Bogányi ja solistina Piazzollan Buenos Airesin vuodenajoissa on orkesterin konserttimestari Ion Buinovschi.

Koko orkesterin voimin matkataan ensin Merikarvialle, seuraavana Raumalle. Kiertue päättyy Forssaan: Tibor Bogányi on innoissaan saadessaan johtaa orkesteria entisessä kotikaupungissaan.

- Maakuntakiertueemme on tanssin hurmaa isolla orkesterilla. Musiikkia parhaimmasta päästä, ylikapellimestari hehkuttaa harjoitusten lomassa.

Merikarvialla konsertti esitetään päivällä myös koululaiskonserttina.

Porilaiset pääsivät kuulemaan pienen maistiaisen Buenos Airesin vuodenajoista menneen viikonlopun Pori Proms -tapahtumassa, jossa Buinovschi ja orkesteri esitti teoksesta osat kesä ja syksy.

Piazzolla sävelsi Buenos Airesin vuodenajat (1964-1970) alun perin viululle, sähkökitaralle, kontrabassolle, pianolle ja harmonikansukuiselle bandoneonille. Säveltäjän kuoleman jälkeen venäläinen säveltäjä Leonid Desyatnikov sovitti teoksen jousiorkesterille ja viulusolistille. Hän lisäili Piazzollan teokseen myös viittauksia Vivaldin vuodenaika-konserttoihin.

Piazzollan noin 750 sävellyksen tuotannosta löytyy useampi enkeliaiheinen teos. Milonga del Angel -teoksen nimi viittaa enkeleiden lisäksi milonga-tyylilajiin. Se on Argentiinassa ja Uruguayssa kehittynyt tangomusiikin esimuoto. Sävellys ilmentää hyvin Piazzollan ilmiömäistä kykyä luoda notkeita melodioita, jotka ovat samanaikaisesti hallittuja  ja yllättäviä. Piazzollan kehittelemä Uusi Tango sykkii teoksen ytimessä.

Konsertin kolmantena teoksena on Kodályn Galantalaistanssit, jonka tahdissa orkesteri tanssahteli viimeksi kevätkauden päättäneessä Keskikesän valoa -konsertissa Keski-Porin kirkossa. Nyt Galantalaistanssien ilo viedään myös maakuntiin. Sävellys vuodelta 1933 on Kodályn orkesterimusiikkituotannon tunnetuimpia teoksia.

Ion Buinovschi

Ion Buinovschi soittaa Matkalla hurmioon -konsertissa solistina Astor Piazzollan Buenos Airesin neljä vuodenaikaa.

Matkalla hurmioon -maakuntakiertue

Tibor Bogányi, kapellimestari
Ion Buinovschi, viulu

Astor Piazzolla: Buenos Airesin neljä vuodenaikaa
Astor Piazzolla: Milonga del Angel 
Zoltán Kodály: Galantalaistanssit

Ke 11.9. Merikarvia
klo 18 Vapaa-aikakeskus Rysä

To 12.9. Rauma
klo 19 Rauma-sali

Pe 13.9. Forssa
klo 19 Urheilutalo Feeniks

Liput 20 / 15 / 5 € Ticketmasterista tai ovelta käteisellä (lipunmyynti alkaa tuntia ennen konsertin alkua)

 

Ion Buinovschi ja Tibor Bogányi