Porissa testataan miten makaronilaatikko taipuu hyönteisruoaksi

Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksessa järjestetään tiistaina 24. syyskuuta hyönteisruokapäivä. Kouluruokailun yhteydessä oppilaat saavat halutessaan maistaa hyönteismakaronilaatikkoa.

Hyönteisruoan maistaminen on oppilaille täysin vapaaehtoista. Jokaisella ruokalinjastolla tulee olemaan liha- ja kasvisruokavaihtoehdon rinnalla kasvi- ja hyönteisproteiineista valmistettu makaronilaatikko, jota oppilaat voivat maistaa joko pelkästään tai muun ruoan lisäksi.

– Hyönteisruokapäivä tarjoaa oppilaille ja koulujen henkilökunnalle matalan kynnyksen maistaa hieman erilaisempaa ruokaa. Onnistuessaan hyönteisruokapäivä voi vähentää turhia ennakkoluuloja hyönteisruokaa kohtaan ja opettaa nuoria esimerkiksi ruoan kestävästä kehityksestä, sanoo Porin palveluliikelaitoksen johtaja Marjukka Palin.

Hyönteisruokapäivän järjestää yhteistyössä Porin kaupunki ja Bugs and Brands -hanke, joka on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön hyönteistalouteen keskittyvä tutkimus- ja alueellinen kehityshanke. Hanke tekee yhteistyötä muun muassa turkulaisen Entis-hyönteisruokayrityksen kanssa, jonka Sirkkis-tuotteesta Porissa maistettavat hyönteisruoat valmistetaan.

– Lapset ja nuoret ovat avoimia ja kokeilunhaluisia, joten katsoimme, että tällainen hyönteisruokapäivä voisi olla heille mielenkiintoinen, opettavainen ja ehkä jopa jännittäväkin kokemus, kertoo Bugs and Brands -hankkeen projektitutkija Karolina Laine

Hyönteisruoan tarjoamisen lisäksi Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksen infonäytöissä pyörii kouluruokailun ajan faktatietoja hyönteisruoasta. Hyönteisruokapäivässä mukana olevien koulujen oppilaille järjestetään myös hyönteisruokaan liittyviä opetushetkiä tällä ja ensi viikolla.

Oppilaiden lisäksi Porin kaupunginvaltuutetuille järjestetään mahdollisuus maistaa hyönteisruokaa kokouksessaan 23. syyskuuta.

 

Opiskelija ottamassa kasvissosekeittoa lautaselleen