Pori mukana lisäämässä liikettä arkeen – kävellen yhdessä maapallon ympäri

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.-22. syyskuuta haastaen kaikki kunnat ja kaupungit edistämään kävelyä liikuntamuotona. Pori on ottanut haasteen vastaan ja kutsuu kaikki porilaiset osallistumaan maapallon ympäri kävelyyn, mieluummin useammankin kierroksen.

– Maailman ympärysmitta napojen kautta laskettuna on 40 008 km. Porissa on noin 85 000 asukasta, joten kerran kierrettynä jokaisen porilaisen pitäisi kävellä vain puoli kilometriä viikon aikana. Ihan mahtavaa olisi, jos pääsisimme yhden kierroksen päivässä, joten toivottavasti saadaan mahdollisimman moni talkoisiin mukaan, kutsuu liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti.

Omat kilometrinsä voi käydä kirjaamassa osoitteessa www.pori.fi/kilometrit. Samalta sivulta näkee reaaliaikaisesti, paljonko kilometrejä on kertynyt.

Asukkaita kannustetaan myös laajemmin muuttamaan omia arkisia liikkumisvalintoja kestävimmiksi.

– Arkikävely on helppo, ekologinen ja terveellinen liikkumistapa. Porissa välimatkat ovat sen verran lyhyitä, että kävellen voi kulkea töihin, kouluun, harrastuksiin tai vaikkapa kauppaan. Jos matka on pidempi, pyöräily tai esimerkiksi potkulautailu ovat myös hyviä vaihtoehtoja, kannustaa Lahti.

Myös kimppakyydit ja linja-autolla kulkeminen ovat kestäviä valintoja verrattuna oman auton käyttöön.

– Euroopan liikkujan viikon aikana kouluissa jaetaan liikkumiseen liittyviä tehtävävihkoja ja lisätään tietoutta lasten keskuudessa. Vanhemmat voivat myös kotona lasten kanssa pohtia erilaisia vaihtoehtoja ja omalla esimerkillään näyttää miten valinnoista saadaan kestävämpiä, sanoo liikunnanohjaaja Pasi Pihlavisto.

Porin kaupungin verkkosivuilta löytyy pyöräilykartta, ulkoilureitit, luontoreitit ja -tornit, leikkipaikkoja, koirapuistoja ja muita nähtävyyksiä. Lisäksi porilaisten lempipaikkoja on kerätty kartalle. Noormarkun lempipaikoista on kerätty jo tarinakartta, jonka kohteisiin kannattaa lähteä tutustumaan vaikkapa kävellen.

– Porissa on keskusta-alueellakin erinomaiset mahdollisuudet liikkua viihtyisässä ympäristössä. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat keskustan viheralueet, Kirjurinluoto ja Porin metsä kannustavat helposti saavutettavaan arkiliikkumiseen elämyksellisillä ja monipuolisilla reiteillään, toteaa kaupunkipuiston projektipäällikkö Heli Nukki.

Kävelyä ja ulkona liikkumista edistetään myös kuntokampanjoilla.

– Porissa syksyn kuntokampanja on startannut syyskuun alussa. Mukaan voi osallistua jättämällä yhteystietonsa vihkoihin, joita löytyy kuntoradoilta ympäri Poria, vinkkaa liikuntapalveluiden esimies Johanna Kuusisto.

Euroopan liikkujan viikon viimeisenä päivänä, sunnuntaina 22. syyskuuta vietetään maailmanlaajuista Auton vapaapäivää.

– Ainakin tuona päivänä kannattaa auton antaa huilata kotipihassa ja liikkua tarvittavat matkat muilla keinoilla. Yhdessäkin päivässä huomaa olonsa virkeämmäksi, kun liikkuu ulkona, kehottaa Kuusisto.

Kuvia ja ajatuksia aiheesta voi jakaa sosiaaliseen mediaan aihetunnisteella #liikkujanviikko #mobilityweek.

Porilaiset ovat kävelleet 16.9. alkaen jo

4486

kilometriä!

Ulkoilijat luontopolulla