Päiväkodeissa ja kouluissa paljon ohjelmaa lasten oikeuksien merkeissä

Porin päiväkodeissa ja kouluissa vietetään lasten oikeuksien ja Unicefin teemaviikkoa 23.-27. syyskuuta. Luvassa on yhteisiä laulu- ja askarteluhetkiä, mieliruoka- ja tavaranvaihtopäivää sekä muuta yhteistä ohjelmaa. Kaikille avoin UNESCO-professori Arto Kallioniemen luento järjestetään 26. syyskuuta.

Kallioniemi on uskonnon didaktiikan professori, joka on nimitetty ihmisoikeuskasvatuksen oppituolin haltijaksi vuonna 2018. Hänen tavoitteena on ihmisoikeuksien edistäminen ja ihmisten välisen rauhanomaisen vuorovaikutuksen lisääminen. Yleisöluento huoltajille sekä kasvun ja oppimisen ammattilaisille järjestetään uudessa Itätuulen Oppimis- ja liikuntakeskuksessa torstaina 26. syyskuuta kello 18 alkaen. 
Alueelliset hyvinvointiryhmät ovat suunnitelleet lapsille ohjelmaa. 

– Länsi- ja Meri-Porin alueella näkyvin tempaus tapahtuu tiistaina Pikkurepun päiväkodissa, jonne saapuu yli sata eskarilaista kulkueessa marssien seuraamaan Unicef-lähettiläs Jani Lydenin esitystä. Kulkueessa on lasten oikeuksista kertovia banderolleja, joita lapset ovat itse tehneet, kertoo aluehyvinvointiryhmää vetävä rehtori Jouni Saarinen

Keskustan ja Itä-Porin alueella järjestetään torstaina kulkue, jossa nostetaan esiin lapsen oikeuksia iloisesti, värikkäästi ja lapsen omaisesti. 

– Kulkue lähtee liikkeelle Cygnaeuksen puistosta kello 9.50 ja etenee pitkin Etelä- ja Pohjois-puistoa raatihuoneelle. Raatihuoneella kaupungin edustajalle luovutetaan eri ikäisten koululaisten näkemyksiä asioista, jotka edistävät lapsen oikeuksien toteutumista Porissa, kertoo aluehyvinvointiryhmää vetävä rehtori Kimmo Salokangas

Myös Kaarisillan yhtenäiskoulu toteuttaa Unicef-kävelyn torstaina. 

– Kävelyyn osallistuu koko koulu eskareista 9. luokkalaisiin. Yhteensä 510 oppilasta ja noin 70 henkilökunnan jäsentä, jatkaa Pohjois-Porin hyvinvointiryhmää vetävä rehtori Johanna Siitari.

Kaikissa Porin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään mieliruokapäivää keskiviikkona. Esimerkiksi Tuorsniemen koulussa ja Pikkurepun päiväkodissa tarjoillaan hampurilaisia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on esillä tavaranvaihtopäivässä. 

– Suunnittelun pohjaksi on valittu kohtaamisen teema ja lapsille ja nuorille varataan mahdollisuus tuoda esille tärkeitä asioita ja viestiä niistä aikuisille, kertoo kasvun ja oppimisen tuen perusyksikön esimies Tero Grönmark

Suomen UNICEF on palkinnut Porin pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta työstä lasten ja nuorten palvelujen ja hyvinvoinnin edistämiseksi myöntämällä Porin kaupungille 6.3.2018 Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Porin kaupunki on noudattanut Unicefin lapsiystävällinen kunta -toimintamallia vuoden 2016 alusta asti ja oli yhdestoista kunta Suomessa, jolle tunnustus on myönnetty. Pori osallistui elokuussa Unicef-arviointiin ja vakuutti arvioinnilla olevansa yhä maininnan arvoinen ja on valmis tavoittelemaan jatkoa tunnustukselle.

Varsinaista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 18.–24.11.2019. Porissa tuo viikko halutaan rahoittaa koulujen toiminnan vuoksi, joten viikkoa vietetään etuajassa. 

 

Esiopetus_syksy2017_kuvaJennaLindfors.jpg