Promenadisalissa juhlitaan torstaina satavuotiasta Svenska Kulturfonden i Björneborgia

Hjalmar Widbom perusti Svenska Kulturfonden i Björneborgin 60-vuotispäivänään vuonna 1919. Säätiö juhlistaa tätä tarjoamalla satavuotiskonsertin Promenadisalissa torstaina 10. lokakuuta kello 19.

Svenska Kulturfonden i Björneborgin juhlakonsertin johtaa Pori Sinfoniettan entinen ylikapellimestari Jan Söderblom, joka on myös kuratoinut konsertin ohjelman.

- On ollut ilo osallistua illan juhlan suunnitteluun. Konsertin monipuolinen musiikillinen sisältö on tarkoitettu kuvastamaan Porin rikasta kulttuurihistoriaa, Söderblom sanoo.

Konsertti on maksuton ja lippuja siihen on ollut mahdollista hakea jo useamman viikon ajan Visit Porista. Liput ovat liikkuneet vilkkaasti ja konsertti on tällä hetkellä täynnä. Ovelta saattaa olla mahdollista saada vielä muutamia lippuja.

Ohjelma alkaa juhlapuheilla. Ensimmäisellä puoliskolla esiintyy palkittu Key Ensemble -kuoro. Teemu Honkasen valmentama puoliammattilaiskuoro esittää teoksia Selim Palmgrenilta, Einojuhani Rautavaaralta ja Mikko Heiniöltä.

- Vietämme myös Aleksis Kiven ja kirjallisuuden päivää. Tästä johtuen meillä on erityinen syy esittää sellainen ohjelmisto, jossa on sekä Kiven, V.A. Koskenniemen että Leinon runoista sekä Kantelettaren Tuutulaulusta sävellettyä musiikkia., Söderblom jatkaa kuoroteoksista.

Väliajan jälkeen Pori Sinfonietta soittaa ensin Lotta Wennäkosken sävellyksen Hava, jota seuraa musiikkia Selim Palmgrenilta ja Jean Sibeliukselta. Konsertin solistina on viulisti Cecilia Zilliacus.

Palmgrenilta kuullaan konserttifantasia viululle ja orkesterille, joka esitetään SKiBin ja Fennica Gehrmanin yhteistyönä tuottamasta uudesta nuottimateriaalista. Sibeliukselta on konserttiohjelmassa kolme humoreskia ja kaksi serenadia, jotka kuullaan konsertissa hieman poikkeuksellisella tavalla vuorotellen. Konsertin päättää Palmgrenin Hymn till fosterlandets frihet.

- Esitämme kootun sarjan, joka sitoo yhteen kolme humoreskia kahden serenaadin kanssa. Nämä luovat mielestäni yhdessä toimivan kokonaisuuden. Illan maineikas solisti Cecilia Zillicus on jo kauan esittänyt loistavia tulkintoja Sibeliuksen humoreskeista ja iloitsen suuresti siitä, että hän on nyt myös ottanut ohjelmistoonsa serenadit.

 

Svenska Kulturfonden i Björneborg 100 år -juhlakonsertti
To 10.10. klo 19 Promenadisali

Jan Söderblom, kapellimestari
Cecilia Zilliacus, viulu 
Key Ensemble -kuoro, valm. Teemu Honkanen

Tervetulosanat
Juhlapuhe

Selim Palmgren (V. A. Koskenniemi): Rukous
Einojuhani Rautavaara (A. Kivi): Halavan himmeän alla
Selim Palmgren (A. Kivi): Keinu
Selim Palmgren (E. Leino): Yökehrääjä
Selim Palmgren (E. Leino): Suru
Mikko Heiniö (A. Kivi): Kaukainen viita
Selim Palmgren (Kanteletar): Tuutulaulu

Lotta Wennäkoski: Hava 
Selim Palmgren: Konserttifantasia viululle ja orkesterille op. 104
Jean Sibelius: Humoreskit 1, 2, 5 op. 87 ja op. 89
Jean Sibelius: Kaksi serenadia viululle ja orkesterille op. 69
Selim Palmgren: Hymn till forsterlandets frihet op. 86

Avoin kenraali torstaina 10.10. klo 11.

SKiB-juliste