REILUN KAUPAN ASIAA PÄIVÄKOTEIHIN JA KOULUIHIN

Valtakunnallisella Reilun kaupan viikolla 21.—25.10.2019 herkutellaan porilaisissa päiväkodeissa reiluilla banaaneilla.

Valtakunnallisella Reilun kaupan viikolla 21.—25.10.2019 porilaisissa päiväkodeissa syödään välipalana reiluja banaaneja. Päiväkoteihin toimitetaan myös ”Banaanin matka” –julisteita ja Reilut parit -muistipelejä. Lisää toimintaehdotuksia on koottu tähän uutiseen. Vaikka kouluissa syyslomaillaan Reilun kaupan viikolla, mikään ei estä pureutumasta Reilun kaupan asiaan joskus muulloin. Kouluille suunnatut vinkit löytyvät oheisesta linkistä:

https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/oppimiskokonaisuus-kestava-...

TOIMINTAVINKKEJÄ JA -LINKKEJÄ PÄIVÄKODEILLE

Päiväkodit saavat ”Banaanin matka” –julisteita, jotka kertovat Reilun kaupan banaanin matkasta kehitysmaiden viljelijöiltä suomalaisiin kauppoihin.

 Päiväkodit saavat myös Reilut parit -muistipelejä. Muistipelin avulla voi lasten kanssa pohtia kehitysmaiden lasten elämää kuten perheiden toimeentuloa omalla työllään, lasten mahdollisuuksia käydä koulua ja ympäristöasioista huolehtimista. Lisää muistipelikortteja voi tulostaa täältä https://reilukauppa.fi/tuote/tulostettavat-muistipelikortit/

 Pablo The Super-Banana eli Pablo Banaani (suomenkielinen spiikkaus, kesto noin 5 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=p7FncfHTRGk&feature=youtu.be
Banaanin matkan eri vaiheita voi seurata tarkemmin videon avulla: Videolta nähdään, miten Reilun kaupan banaaneja viljellään Kolumbiassa ja mitä niille sen jälkeen tapahtuu, jotta ne ovat myyntivalmiita. Video kertoo lapsille myös, mitä Reilu kauppa tarkoittaa. Reilu kaupan merkki kaupasta ostamassamme tuotteessa kertoo, että köyhissä maissa asuvat maanviljelijät saavat reilun hinnan tuottamistaan tuotteista, tulevat toimeen omalla työllään, saavat lapsensa kouluun ja huolehtivat ympäristöstään.

Tutustukaa eri puolilta maailmaa tuleviin hedelmiin
TARVIKKEET: maailmankartta ja kuvia erilaisista hedelmistä (tai oikeita hedelmiä)
Katsotaan kartalta, mistä päin maailmaa eksoottiset hedelmät tulevat ja mietitään, miten ne kasvavat (puussa, pensaassa, maan sisällä, pellolla).
Esimerkiksi Reilun kaupan hedelminä viljellään banaanin ohella mm. ananasta, appelsiiniä, mangoa, viinirypäleitä ja avokadoa.
Jos voitte hankkia oikeita hedelmiä, tehtävää voi jatkaa opettelemalla maistamaan uusia makuja. Loka-marraskuu on monen ulkomailla viljeltävän hedelmän, kuten esimerkiksi satsuman, viinirypäleen, avokadon, päärynän, persimonin, granaattiomenan ja viikunan sesonkiaikaa.
Maistelun yhteydessä voi myös kartoittaa, mitkä hedelmät ovat lapsille maultaan mieluisimpia.
Maisteltavat hedelmät voi myös sijoittaa pöydälle niiden kulkemaa matkaa havainnollistaen: pisimmän matkan päästä tulleet pöydän takalaitaan, lähimpää tulleet etualalle jne.

Jutelkaa aamupalan / lempiruokien alkuperästä
Jutellaan lasten kanssa mitä he syövät/haluaisivat syödä aamupalaksi tai mitkä ovat heidän lempiruokiaan. Tehdään ”lista” yleisimmistä.
Pohditaan, mitä ”listalla” olevista elintarvikkeista viljellään tai valmistetaan Suomessa ja mitä mahdetaan tuoda meille kehitysmaista.

Em. vinkit on modifioitu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry:n tuottamasta kasvattajan oppaasta Yhteinen maapallo – kuinka minä liityn maailmaan? Globaalia ympäristökasvatusta varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja alkuopetuksessa.


Tiesitkö muuten, että syksystä alkaen kouluissa välipalaksi myytävä kahvi on ollut Reilun kaupan kahvia!

 

Muistipelikortit_ reilu kauppa