THL kutsuu ikääntyneitä influenssarokotetutkimukseen myös Porissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kutsuu 65 vuotta täyttäneitä FinFluHD-influenssarokotetutkimukseen loppuvuoden 2019 aikana myös Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella. Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen, korkea-annoksisen influenssarokotteen, tehokkuutta ikääntyneillä.

FinFluHD-influenssarokotetutkimus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa 65 vuotta täyttäneillä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, suojaako korkea-annoksinen influenssarokote ikääntyneitä vakavilta sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksilta tavallista influenssarokotetta tehokkaammin. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä terveyskeskusten kanssa.

Mukaan influenssarokotetutkimukseen?
Voitte osallistua tutkimukseen, jos:

  • olette täyttänyt 65 vuotta
  • ette osallistu mihinkään muuhun lääketutkimukseen
  • ette ole ottanut influenssarokotetta viimeisen 6 kuukauden aikana
  • teillä ei ole terveydellistä estettä influenssarokotteen saamiselle

Tutkimukseen osallistuminen Porin perusturvassa:
Tiedustelut ja ajanvaraus 21.10.2019 alkaen numerosta 044 701 0024 arkisin klo 8.30–11.30 ja 12.30–15.30. Tutkimusrokotukset annetaan vain ajanvarauksella sote-keskus Lännessä, Itä-Porin terveysasemalla tai sote-keskus Cottonissa.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

- Nyt alkavan rokotetutkimuksen tavoitteena on selvittää uuden korkea-annoksisen influenssarokotteen tehokkuutta ikääntyneillä ja tutkia onko se tällä hetkellä käytössä olevaa rokotetta tehokkaampi suojaamaan influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta, kertoo tartuntatautiterveydenhoitaja Ulla Hammais.

Tutkimuksessa korkea-annoksisen rokotteen tehoa verrataan tavanomaisen annoksen sisältävään rokotteeseen. Vertailurokote on sama valmiste kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävä influenssarokote. Tutkimukseen osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista.

Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi annettava rokote arvotaan, eivätkä osallistujat, hoitohenkilökunta tai tutkijat tiedä tutkimuksen toteutuksen aikana, minkä rokotteen kukin osallistuja saa. Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan rokotteen antamisesta.

Alueella asuvia 65 vuotta täyttäneitä kutsutaan tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin ja valikoitujen terveyskeskusten kanssa. Tavoitteena on saada tutkimukseen tällä influenssakaudella jopa 34 000 osallistujaa 13 terveyskeskuksella ympäri Suomen. Tutkimus jatkuu myös influenssakaudella 2020–2021, jolloin tavoitteena on saada niin ikään 34 000 osallistujaa mukaan. Tutkimukseen osallistuminen päättyy tällä kaudella 20.12.2019.

Ulkoileva iäkäs pari