Reilun kaupan viikkoa vietetään ensi viikolla – Maailma muuttuu ostos kerrallaan

Koulujen välipalakahvi muuttui reiluksi ja Reilun kaupan viikolla päiväkodeissa lapsille tarjotaan reiluja banaaneja. Viikkoa vietetään 21.–27. lokakuuta.

Reilun kaupan edistäminen kouluissa etenee. Yläkoululaisille ja lukiolaisille myynnissä oleva välipalakahvi on ollut Porissa kuluvasta syksystä lähtien vastuullisesti viljeltyä Reilun kaupan kahvia. Lisäksi keväinen Reilu banaanitarjoilu oppilaille on jo perinne. Nyt päivittäin myynnissä olevalla Reilun kaupan kahvilla vastuullisuusasiaa tuodaan osaksi oppilaiden arkea. 

– Reilun kaupan kahvia ostetaan välipalamyynnissä runsas 100 kuppia päivässä eli vuositasolla muutamia satoja kiloa kahvijauheena, kertoo palvelusuunnittelija Timo Salmi Porin palveluliikelaitokselta. 

– Vaikka määrä ei ole valtavan suuri, se on merkityksellinen vastuullisuuteen kasvattamisen kannalta, jatkaa ympäristösuunnittelija Heli Välimaa Porin Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmästä. 

Lyseon lukiossa Reilun kaupan aiheeseen on syksyn aikana perehdytty myös laajemmin kuvataideopettaja Liisa Punkarin johdolla. Kuvaamataidon valinnaisen Osallisena mediassa -kurssin opiskelijoiden inspiraatioiden tuloksena syntyi joukko kantaaottavia julisteita sekä sarjakuvia, jotka nyt ovat esillä Lyseon ruokalassa. 

Punkari ja Välimaa pitävät Reilun kaupan edistämistä konkreettisena ja arkisena tapana toimia maailmalaajuisen oikeudenmukaisuuden ja eettisen kuluttamisen puolesta. Myös Salmi pitää myönteisenä Reilun kaupan tuotteiden huomiointia elintarvikehankinnoissa ja kertoo palveluliikelaitoksen selvittävän uusia reiluja avauksia. Keskeisessä asemassa on hankintasopimus, jota ollaan uusimassa vuonna 2021. 

Kahvia ja kaakaota ilmastoystävällisesti tuotettuna

Monet Reilun kaupan tuotteet ovat valinta ympäristö- ja ilmastotyön sekä työntekijöiden oikeuksien puolesta. Kahvin tuotanto ei itsessään ole ilmastolle suuri rasite, mutta ilmastonmuutos iskee kahvinviljelijöiden toimeentuloon. On arvioitu, että muuttuva ilmasto voi puolittaa viljelyyn sopivan maa-alan vuoteen 2050 mennessä. Kaakaon viljelyn tieltä raivataan puolestaan metsiä ja jopa kansallispuistoja. 

Reilu kauppa edellyttää ympäristön ja metsien suojelemiseen tähtääviä toimenpiteitä Reilun kaupan kaakaonviljelijöiden muodostamilta osuuskunnilta sekä valvoo toimenpiteiden toteutumista.  Kahvinviljelijöitä Reilu kauppa auttaa sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon tukemalla heidän organisoitumista ja keskinäistä yhteistyötä, mikä edistää uusien toimintatapojen leviämistä. Viljelijöiden ympäristötietoisuus ja -taidot lisääntyvät Reilun kaupan koulutusten avulla ja Reilun kaupan takuuhinta ja lisä nostavat viljelijöiden tuloja ja investointimahdollisuuksia.

Haaste porilaisille

Suomessa vietetään Reilun kaupan viikkoa 21.-27.10. Tänä vuonna Reilun kaupan viikon kampanja korostaa erityisesti Reilun kaupan ilmastovaikutuksia. Punkarin, Salmen ja Välimaan työpaikoilla juodaan kahvitauoilla reilua kahvia ja teetä.  

Kolmikko heittääkin haasteen porilaisille työpaikoille siirtyä kahvittelemaan reilusti!

Haasteeseen voi osallistua tästä linkistä.

 

Lyseon reilun kaupan julisteet