Jäykkäkouristus on vakava tauti – tiedätkö sinä koska rokotesuoja tulee uusia?

Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan kuitenkin ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Suomalaiset tietävät hyvin, mistä jäykkäkouristuksen voi saada, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vain joka neljäs tietää koska jäykkäkouristusrokotus tulisi uusia.

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotuksen neuvolassa ja koulussa. Aikuisten rokotusaikataulu kuitenkin muuttui viime vuonna ja nykyään aikuisten jäykkäkouristussuojaa tehostetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Aiemmin tehostamisväli oli kaikilla ikäluokilla 10 vuotta.

Jäykkäkouristuksen aiheuttavaa bakteeria on edelleen kaikkialla maailmassa. Se on yleinen muun muassa eläinten suolistossa ja viihtyy itiöinä lähes kaikilla pinnoilla. THL:n tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset tiesivät hyvin, että jäykkäkouristuksen voi saada esimerkiksi eläimen puremasta tai haavasta, johon on päässyt multaa tai hiekkaa. Bakteeri onkin yleinen maaperässä, jolloin rokotussuojan ylläpitämisen lisäksi onkin tärkeää puhdistaa haavat huolellisesti. Lämpimissä maissa matkustaessa sairastumisriski on suurempi kuin Suomessa.

Jäykkäkouristussuoja on hyvä olla aina voimassa, sillä tartunnan voi saada esimerkiksi puutarhatöitä tehdessä. Porin perusturvan terveydenhuollon ammattilaiset pyrkivät muistuttamaan rokotteen tehostamisesta myös silloin, kun siihen on aihetta.

- Tapaturmien, kuten koiranpuremien ja likaisten haavojen hoidon yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiset kysyvät, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa ja tarvittaessa rokotus tehostetaan. Myös matkailijoiden rokotusneuvonnan yhteydessä jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo otetaan puheeksi, koska se on yksi matkailijan perusrokotuksista, kertoo tartuntatautiterveydenhoitaja Ulla Hammais.

Vaikka jäykkäkouristus on henkeä uhkaava ja vaikeasti hoidettava tauti, on siltä suojautuminen helppoa. Jotta suoja olisi kuitenkin varma, kannattaa rokotteen tehosteet ottaa THL:n suositusten mukaisesti.

- Jäykkäkouristusrokotteet saa maksutta. Jos siis olet 25-, 45-, tai 65-vuotias, etkä ole saanut jäykkäkouristussuojan tehostetta, suosittelen varaamaan ajan terveyskeskuksesta rokotetta varten mahdollisimman pian, kehottaa Hammais.

Iät jolloin jäykkäkouristusrokote tulee uusia