Haku syksyn 2020 perusopetuksen erikoisluokille on käynnissä

Porin kaupungin perusopetuksen kouluissa aloittaa jälleen ensi syksynä useita painotetun opetuksen erikoisluokkia. Haku yläkoulujen erikoisluokille on loka-marraskuussa ja alakoulujen tammikuussa. Erikoisluokalle voi hakea esikoululaiset sekä tällä hetkellä vuosiluokilla 2, 3 tai 6 opiskelevat oppilaat.

Opiskelu erikoisluokilla on osa perusopetusta. Erikoisluokalla painotettavan oppiaineen tai muun osaamisalueen tuntimäärä on korkeampi kuin muussa perusopetuksessa. 

– Erikoisluokille voivat pyrkiä kaikki porilaiset esikoululaiset sekä kakkos-, kolmos- ja kuutosluokkalaiset. Myös naapurikuntien oppilaat voivat hakea erikoisluokille, kertoo opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.

Kuudesluokkalaisten haku yläkoulujen erikoisluokille on parhaillaan käynnissä ja päättyy marraskuussa. Liikunnassa haku Kuninkaanhaan ja Länsi-Porin kouluihin päättyy 15. marraskuuta, yrittäjyydessä Porin Lyseoon 18. marraskuuta, kuvataiteessa sekä LUMA:ssa eli luonnontieteiden ja matematiikan painotetussa opetuksessa Länsi-Porin kouluun 22. marraskuuta.

Lisäksi kuudesluokkalaisille on täydennyshaku Porin suomalaisen yhteislyseon englannin kielen, kuvataiteen sekä musiikin erikoisluokille 7.-30.1.2020. Erikoisluokille valitaan ensisijaisesti Cygnaeuksen koulun vastaavilla luokilla opiskelleet. PSYL:iin voi kuitenkin pyrkiä myös muista alakouluista pääsykokeen kautta, jos kyseisille erikoisluokille vapautuu oppilaspaikkoja. 

Alakouluissa painotettua opetusta annetaan englannin kielessä, kuvataiteessa, musiikissa sekä liikunnassa. Cygnaeuksen koulun 1. luokalla alkavaan englannin kielen painotettuun opetukseen haetaan kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Cygnaeuksen 3. luokalla alkaville kuvataiteen sekä musiikin erikoisluokille voivat hakea kakkosluokkalaiset. Käppärän koulun 4. luokalla alkavalle liikunnan erikoisluokalle voivat puolestaan hakea kolmasluokkalaiset. Hakuaika alakoulujen painotettuun opetukseen on 7.-30.1.2020.

Oppilaat otetaan erikoisluokille hakemusten ja soveltuvuutta mittaavien testien perusteella. Haku erikoisluokille tapahtuu sähköisesti koulujen kotisivuilla olevalla lomakkeella. Tarkempaa tietoa löytyy Porin kaupungin kotisivuilta sekä erikoisluokkaopetusta tarjoavien koulujen kotisivuilta.

– Opinnoissa noudatetaan kunkin painotettua opetusta tarjoavan koulun opetussuunnitelmaa. Painotus näkyy lisäksi myös muussa luokan ja koulun toiminnassa, sanoo Tiirikainen. 

Painotettu opetus on oppilaalle maksutonta. Opetukseen ei sisälly erillistä kuljetusetua, ellei kyseessä ole oppilaan lähikoulu ja hänellä on muutenkin kuljetusetuus.

englanninkielinen opetus