Väestön influenssarokotukset alkavat Porin perusturvan alueella 21. marraskuuta

Väestön influenssarokotukset alkavat Porin perusturvan alueella torstaina 21. marraskuuta. Influenssarokotuksen saa hakea rokotusaikataulun mukaisesti 23. tammikuuta 2020 asti. Rokotus on mahdollista saada millä tahansa aikataulussa olevista toimipisteistä riippumatta omasta terveysasemasta.

Influenssarokotukset järjestetään Porin perusturvan alueella 21.11.2019–23.1.2020.

Perusturvan terveysasemat ja neuvolat rokottavat kausi-influenssaa vastaan ilman ajanvarausta maksuttomaan rokotteeseen oikeutettuja riskiryhmään kuuluvia erillisen aikataulun mukaisesti. Rokotus on mahdollista saada millä tahansa aikataulussa olevista toimipisteistä riippumatta omasta terveysasemasta.

Rokotusaikataulun löydät osoitteesta pori.fi/influenssarokotukset

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuitenkin joitain yksittäisiä influenssatapauksia on jo todettu. Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten julkisissa liikennevälineissä, päiväkodeissa, kouluissa ja muissa laitoksissa.

Influenssa voi olla vakava sairaus, jonka oireina ovat korkea kuume, lihassärky, väsymys, yskä ja kurkkukipu. Sairauden tunne voi kestää jopa 2 viikkoa. Influenssaan liittyvät jälkitaudit saattavat myös olla vakavia varsinkin jotain perussairautta sairastavalle. Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa.

– Influenssarokotteen avulla pystytään vähentämään muun muassa laitos- ja sairaalahoitoon joutuvien määrää sekä kuolleisuutta, kertoo terveydenhoitaja Kaisa-Maria Inberg.

Rokotuksen saa maksutta riskiryhmiin kuuluvat. Kausi-influenssan riskiryhmät ovat tarkkaan harkittuja ja rokotteen saa ilmaiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6-kuukauden – 6-vuoden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

Jos rokotuksesta huolimatta kuitenkin sairastuu influenssaan, ovat oireet lievempiä ja tartuttavuus on pienempi sekä todennäköisyys sairastua jälkitauteihin vähenee. Sairauden itämisaika on kahdesta kolmeen vuorokautta ja virusta erittyy noin vuorokausi ennen oireiden alkamista, jolloin ehtii tietämättään jo levittää tartuntaa.

Influenssarokotteen voi ottaa, vaikka ei riskiryhmään kuuluisikaan. Tällöin influenssarokote ostetaan itse apteekista lääkärin reseptillä, minkä jälkeen rokotteen voi tulla ottamaan terveydenhoitajan vastaanotolle ajan varaamalla. Influenssarokote ja vastaanottomaksu maksetaan tässä tapauksessa itse. Reseptin ja vastaanottoajan perusturvan yhteistoiminta-alueella saa soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen 02 621 5000 (ma-pe 8.00–16.00).

Rokotteen antaminen