Lahjakkaat nuoret esillä Pori Sinfoniettan konsertissa - vieraina kapellimestari Johannes Zahn ja pianisti Anton Mejias

Tällä viikolla Promenadisalissa väreilee nuorten osaajien lahjakkuus. Torstaisen Nuoret voittajat -konsertin johtaa Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa menestynyt saksalainen Johannes Zahn. Solistivieraana on nuori ja taitava suomalaispianisti Anton Mejias. Konserttiohjelmassa on Bartókia, Chopinia ja Schubertia.

Johannes Zahn (s. 1990) on yksi mielenkiintoisimmista ja lupaavimmista ikäisistään nuorista kapellimestareista. Musiikkimaailman huomio oli hiljattain tiiviisti hänessä: viime marraskuussa järjestetyssä seitsemännessä Kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa Johannes Zahn ja Angus Webster Iso-Britanniasta jakoivat toisen sijan (ensimmäistä palkintoa ei jaettu).

Zahn on johtanut vuodesta 2013 lähtien useita orkestereita, mm. Hampurin sinfoniaorkesteria ja Bremenin filharmonista orkesteria. Vuonna 2017 hän suoritti kandidaatinopintonsa orkesterinjohdossa Hampurin musiikkiyliopistossa.

Pianisti Anton Mejiasta (s. 2001) on luonnehdittu tulevaisuuden huippulupaukseksi. Jo vuonna 2007 nuoren muusikon repertuaari koostui monipuolisesta pianomusiikista, kuten Bachin inventioista, Haydnin ja Mozartin sonaateista sekä Debussyn, Chopinin ja Schubertin sävellyksistä. Glenn Gouldin esimerkin innoittamana hän opetteli Das Wohltempierte Klavierin ennen kymmentä ikävuottaan. Rinnakkain pianonsoiton kanssa on kulkenut innostus myös säveltämiseen. Ensimmäisen soolokonserttinsa Mejias piti 8-vuotiaana, jossa soitti säveltämänsä neljänkymmenen minuutin 12 preludin sarjan.

Anton Mejias on varttunut muusikkoperheessä, ja hän aloitti pianonsoiton 5-vuotiaana. Vuonna 2010 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen opettajanaan Teppo Koivisto ja myöhemmin myös Niklas Pokki. Nykyään Mejias opiskelee Curtis-instituutissa Philadelphiassa Gary Graffmanin johdolla. Hänet hyväksyttiin myös Pietarin Rimski-Korsakovin konservatorioon sekä Juilliardin Pre-college divisioniin.

Keväällä 2019 Mejias  voitti Ruotsin Arvikassa järjestetyn yhdeksännen Nordic Piano Competition -kilpailun. Joka toinen vuosi järjestettävä kilpailu on tarkoitettu pohjoismaisille sekä pohjoismaissa opiskeleville pianisteille. Anton sai vuonna 2016 ensimmäisen palkinnon Suomen Steinway Piano Festivaalissa omassa kategoriassaan (15-17 vuotta) ja edusti Suomea ensimmäisen kerran kansainvälisessä Steinway Piano Festivaalissa Hampurissa. 2017 Anton oli nuorin osanottaja Århusin kansainvälisessä pianokilpailussa kategoriassaan sekä nuorin välierään päässyt kilpailija.

Porissa Mejias tempautuu Frédéric Chopinin Pianokonserton nro 2 pariin. Konsertti alkaa Béla Bartokin Romanialaisilla tansseilla ja väliajan jälkeen kuullaan Franz Schubertin Sinfonia nro 6 ”Pieni”.

Porin konsertin yhteydessä Anton Mejias tapaa konservatoriolaisia ja muita konserttivieraita Promenadisalin aulassa konsertin väliajalla.

Nuoret voittajat -konsertin harjoitukset
Nuoret voittajat -konsertin vieraina ovat kapellimestari Johannes Zahn ja pianisti Anton Mejias. Kuvat: Henrika Bäcklund

Nuoret voittajat
To 7.11. klo 19 Promenadisali

Johannes Zahn, kapellimestari
Anton Mejias, piano

Béla Bartók: Romanialaiset tanssit
Frédéric Chopin: Pianokonsertto nro 2 op. 21
Franz Schubert: Sinfonia nro 6 C-duuri D589 "Pieni"

Liput Ticketmasterista 25/20/7,50 €
S-Etukortilla 2 € alennus peruslipun hinnasta.

Kausikortti voimassa.
Kymppikortti voimassa.

Palmgren Promenadissa -aulasoitto klo 18.30.

Avoin kenraali torstaina 7.11. klo 11.

 

Anton Mejias