Tule tutustumaan uudenlaisiin tulkintoihin perinteisestä joulukuusesta – riikalaisten näyttely esillä Porissa

Riian kuusipuun tarina -näyttelyssä on esillä kuvia Riiassa vuosittain järjestettävän taidefestivaalin teoksista, joissa tulkitaan perinteikästä joulukuusta uudenlaisilla ja kokeellisillakin tavoilla. Tähän näyttelyyn on valittu festivaalin parhaita töitä vuosien varrelta.

Riian festivaali perustuu ajatukseen siitä, että joulukuusen koristelemisen perinne on lähtöisin Riiasta, ja sitä olisi harjoitettu aina vuodesta 1510 asti. Tämä joulukuusen historia on toiminut inspiraationa festivaalille ja sen taiteilijoille. Tarkoituksena on, että taiteilijat tulkitsevat tämän ikivihreän puun tarinaa uusissa muodoissa, materiaaleissa ja tyyleissä. Festivaali järjestetään Riian keskustassa ja lähiöissä vuosittain joulun alla. 

Nyt Poriin saapuneessa näyttelyssä pääsee aistimaan tätä Riian jouluista tunnelmaa. Näyttelyyn on valittu festivaaleilta erityisesti sellaisia teoksia, jotka viittaavat Latvian käsityö- ja kulttuuriperinteeseen, ja siinä on haluttu esitellä niin perinteisiä kuin kokeellisia ja humoristisiakin teoksia. Näyttelyn järjestäjänä on toiminut Riian kaupunginvaltuuston koulutus-, kulttuuri- ja urheiluosasto.

Ystävyyskaupunkisuhde täyttää 55 vuotta

Riika ja Pori ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo 55 vuoden ajan ja näyttelyn puitteissa Porissa vierailikin delegaatio Riiasta. Heille oli tarjolla monenlaista ohjelmaa ja tutustumista Poriin. Ystävyyskaupunkisuhteen ylläpitäminen on kummallekin kaupungille merkityksellinen asia, ja etenkin kulttuurin saralla yhteistyötä on luvassa myös jatkossa.
 
– Tässä, että näyttely on nyt esillä Porissa, yhdistyy monta asiaa. Porin ja Riian ystävyyskaupunkisuhde täyttää tänä vuonna 55 vuotta ja tämä Riian festivaali täyttää 10 vuotta. Meillä on tulossa jatkossakin monia yhteistyökuvioita Riian kanssa, ja esimerkiksi porilaistaiteilijat Raija ja Kari Kuisma ovat osallistumassa tänä vuonna Riian festivaaliin omalla joulukuusiteoksellaan, kertoo kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin.

Näyttely on esillä 7.–27. marraskuuta kävelykadun varrella sijaitsevassa pop-up-tilassa osoitteessa Yrjönkatu 13. Näyttely on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12–16.

Riian kuusipuun tarina -näyttely