Kaikilla lapsilla on oikeus liikkua – päiväkoteihin jaetaan jalkapalloja

Lasten oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta. Porissa kaikkiin päiväkoteihin lahjoitetaan jalkapallot, sillä kaikilla lapsilla on oikeus päivittäiseen liikkumiseen ja aktiivisuuteen.

– Lahjoitettujen jalkapallojen avulla turvaamme, että lapset pääsevät ”kesyttämään” palloa ja pelaamaan futista päiväkotikavereiden kanssa ympärivuotisesti. Keväällä pelaamme eskareiden futsal-turnauksia kaikkien päiväkotien kesken. Jaettavat pallot varmasti innostavat lapsia valmistautumaan myös näihin turnauksiin, kannustaa liikuntasuunnittelija Pasi Pihlavisto.

Kaikki Porin päiväkodit ovat myös mukana valtakunnallisessa Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa. Ohjelma on osa Liikettä ja laatua-yhteistyöllä -hanketta, jonka kautta on saatu rahoitusta jalkapalloihin. 

– Hankkeen myötä fyysisiä tiloja on pyritty entistä enemmän muokkaamaan liikkumista edistäväksi, koulutettu päivähoidon johtajia sekä tsempattu ja kannustettu henkilökuntaa näkemään arjessa mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon, toteaa varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Susanne Kokko.   

Jaettavat 100 jalkapalloa ovat Reilun kaupan tuotteita. Pori on Reilun kaupan kaupunki ja on arvonimen saadessaan sitoutunut edistämään eettistä kulutusta, kestävää kehitystä ja oikeudenmukaista kauppaa.

– Reilun kaupan tuotteet tukevat hyvin lasten oikeuksia. Suurin osa maailman urheilupalloista valmistetaan Pakistanissa, jossa lapsityövoiman käyttö on yleistä. Reilun kaupan pallojen tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Reilu kauppa -sertifiointi suojaa pallojen ompelijoita heikoilta työolosuhteilta ja työntekijät saavat vähintään lakien mukaista palkkaa, kuvailee ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Liputusta ja tapahtumia 

Porin kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa vedetään myös liput salkoihin lasten oikeuksien päivänä. Lasten oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi luvassa on myös erilaista ohjelmaa lapsille. Kirjasto järjestää satupolun ja lapsiperheet pääsevät Porin taidemuseon näyttelyihin maksutta. Lasten oikeuksien viikko huipentuu sunnuntaina 24. marraskuuta kello 15–17 järjestettävään lasten liikuntamaahan Karhuhallissa. Lisätietoja tapahtumista löytyy kaupungin tapahtumakalenterista tapahtumat.pori.fi

Perjantaina 22. marraskuuta vietetään valtakunnallista Lapsi mukaan töihin -päivää. Porin kaupunki on ensimmäistä kertaa virallisesti mukana päivässä ja työn salliessa kehottaa omia työntekijöitään ottamaan lapsia mukaan töihin.

Suomen UNICEF palkitsi Porin kaupungin pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta työstä lasten ja nuorten palvelujen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Porille myönnettiin viime vuonna lapsiystävällinen kunta -tunnustus.

– Olemme lisänneet lasten ja nuorten osallisuutta toimintojen toteuttamiseen varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun yksiköissä. Keskusteluja lasten oikeuksista, kiusaamisesta ja kavereiden kanssa toimimisesta on käyty useammassa päiväkodissa. Lastensuojelun yksiköissä on nuoret katsoneet lyhyen videon lastenoikeuksista sekä kirjanneet ylös heille tärkeitä asioita lasten oikeuksista, sanoo varhaiskasvatuksen palveluvastaava Tytti Männistö, joka toimii myös Porin kaupungin Unicef-koordinaattorina. 

Lasten oikeuksia juhlittiin päiväkodeissa ja kouluissa jo syyskuussa. Lapsille ja nuorille järjestettiin laulu- ja askarteluhetkiä, mieliruoka- ja tavaranvaihtopäiviä sekä muuta ohjelmaa. Lisätietoja aiemmista tapahtumista löytyy kaupungin verkkosivuilta.  

 

Jalkapalloja ja lapsia