Himmeliä kehitetään yhdessä – ideoita kerätään verkossa ja avoimien ovien päivässä

Palvelukeskus Himmelin toimintaa halutaan laajentaa vastaamaan paremmin rakennuksen mahdollisuuksia ja kuntalaisten tarpeita. Tulevien käyttötarkoitusten ideointiin pyydetään porilaisten apua, kun osallistava pop-up-tapahtuma Poris siirtyy Himmeliin.

– Himmeli on Itä-Porin aarre. Haluamme saada arkkitehtonisesti merkittävän rakennuksen täyteen potentiaaliinsa. Kutsumme kaikki alueen asukkaat, yritykset, yhdistykset ja muut tahot pohtimaan, mitä mahdollisuuksia rakennuksen hyödyntämiseen on tulevaisuudessa, kannustaa Himmeli-työryhmän puheenjohtaja Marjukka Palin.

Ideoita Himmelin kehittämiseen kerätään verkossa ja paikan päällä. Digitaalisella ideointialustalla voi jättää ehdotuksia ja tykätä muiden ideoista 19. joulukuuta asti.

Avoimet ovet järjestetään Himmelissä lauantaina 14. joulukuuta kello 12–16. Tapahtumassa pääsee tutustumaan rakennukseen, osallistumaan opastetuille kierroksille joko oppaan tai virtuaalilasien avulla ja kertomaan ehdotuksia Himmelin tulevaisuuden toiminnoista. Tilassa on julisteita, joihin osallistujien toivotaan kirjoittavan tai piirtävän ideoita ja havaintoja Himmelin kehittämiseksi.

Kansainvälisesti arvostettu arkkitehti Juhani Pallasmaa kertoo kello 13.30–14.30 Himmelin suunnitelleiden arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän urasta ja ajatuksista sekä arvioi Himmelin ja Taikurinhatun päiväkodin muodostamaa rakennuskokonaisuutta arkkitehtuurin näkökulmasta. Puheenvuoroa voi seurata myös verkossa reaaliajassa tai tallenteena.

– Osallistujat pääsevät näkemään ja kuulemaan Himmelistä monelta eri kantilta. Toivomme monipuolisen ohjelman kannustavan ideoimaan tulevaisuutta uusin silmin, sanoo Palin.

Myös humanoidirobotit Pepper ja Titus kertovat vierailijoille rakennuksesta ja tarjolla on glögiä piparkakkujen kera. Tarkempi ohjelma aikatauluineen on nähtävissä osoitteessa pori.fi/himmeli.

Osallistujia kehotetaan saapumaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Autoille on varattu jonkin verran pysäköintitilaa Himmeliä vastapäätä sijaitsevalta parkkialueelta, jonne on käynti Palokunnantieltä.

Rakennus täyteen potentiaaliinsa

Himmeli toimii tällä hetkellä vanhusten palvelukeskuksena, jossa on yli 100 asiakaspaikkaa. Nykyisellään reilun 8000 neliön rakennus on kuitenkin vajaakäytössä. Sen monipuoliset tilat, kuten entinen suurtalouskeittiö, parturi-kampaamo ja uima-allas, tarjoavat ainutlaatuiset puitteet uudenlaisen toiminnan kehittämiseen.

– Tulevaa toiminnallista kokonaisuutta suunniteltaessa otetaan huomioon nykyisen käytön lisäksi rakennuksen tarjoamat mahdollisuudet innovatiiviselle uudelle toiminnalle, kuten kaupungin, kolmannen sektorin ja yritysten yhteistyölle, työssäoppimiselle, digitaalisille ratkaisuille ja robotiikalle sekä asukkaiden vuorovaikutukselle. Haluamme tehdä Himmelistä yhdessä kuntalaisille merkityksellisen yhteisöllisen elämisen ja tekemisen keskuksen, visioi Palin.

Himmelin kehittämisen työryhmä kokoaa verkossa ja avoimissa ovissa saadut ideat yhteen ja tekee niiden pohjalta ehdotuksen rakennuksen tulevasta käyttämisestä kaupunginhallitukselle toukokuussa 2020.

Sampolan palvelukeskus Oy on teettänyt rakennuksessa kuntotutkimuksen, jonka raportti valmistuu vuoden loppuun mennessä.

 

Vanhuspalveluiden yksikkö Himmeli

Lisätietoja: