Uusi kirja esittelee mennyttä ja nykyistä Poria valokuvaparein

Satakunnan Museo on julkaissut mennyttä ja nykyistä Poria kuvaparein esittelevän valokuvateoksen. Kahden kuvan aika – Pori -kirjan lähtökohtana toimivat vanhat arkistokuvat, joille otettiin nykyaikaiset vastineet täsmälleen samoista kohdista. Uudet kuvat noudattivat vanhojen kuvien rajausta, valoisuutta ja tunnelmaa niin tarkasti kuin mahdollista.

Kirjan julkaisemista edelsi yli vuoden kierron kestänyt kuvaustyö, sillä monen kuvan kohdalla pyrittiin vuodenajankin suhteen jäljittelemään alkuperäistä.  Pieni osa kirjan kuvapareista oli valmistettu jo aiemmin Satakunnan Museon näyttelyihin, mm. Elon merkkejä -perusnäyttelyn kosketusnäytöille.  

Kirjan teko vei nykyajan kuvaajat moniin klassisiin porilaisiin kaupunkinäkymien kuvauspaikkoihin. Yksi näistä oli Keski-Porin kirkon tornin huippu, josta valokuvaaja John Englund 1900-luvun vaihteessa oli ottanut upeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Nykykuvaajien kärsivällisyyttä ja rohkeuttakin koeteltiin. “Jotkin kuvauspaikat olivat suorastaan “maan nielaisemia”, täynnä pusikkoa, tai sattuivat nykyään sijaitsemaan vaarallisen keskellä vilkasta ajoväylää”, kertoo yksi kirjan päätekijöistä, valokuvaaja Mika Haavisto Mediaplane Oy:stä.   

Kirjan lähtökohdaksi eivät kelvanneet mitkä tahansa valokuvat, vaan nyt etsittiin arkistokuvia, joista tuli löytyä vähintään yksi yhä olemassa oleva kiinnekohta, esimerkiksi rakennuksen seinä, kadun reuna, sillan kaide tai savupiippu. Kuvaustilanteessa käytettiin tekniikkaa, jolla vanha arkistokuva ja tekeillä oleva uusi kuva asetettiin päällekkäin. “Tällä tavoin saatiin kuvien kiinnekohdat asettumaan samoihin kohtiin. Mitään nopeaa näpsimistä se ei ollut, sillä yhden kuvan tarkentamiseen saattoi enimmillään kulua aikaa kolme-neljäkin tuntia”, kuvailee Mika Haavisto.  

Kirjassa on melkein 80 kuvaparia ja -sarjaa sekä lisäksi 40 kerrontaa täydentävää yksittäistä valokuvaa, suuri osa ennen julkaisemattomia. Kahden kuvan aika – Pori -kirjan vanhin kuva on 1870-luvulta, uusin taas otettu syksyllä 2019. Arkistokuvien puolelta löytyy niinkin tuoretta historiaa kuin 2000-lukua. Enimmät kuvista ovat kaupungin keskustasta, mutta mukana on myös muita alueita. Kirjan avulla pääsee vertailemaan mennyttä ja nykyistä Poria, sekä maisemia että ihmisten tapaa kulkea ja elää kaupungissa.

Satakunnan Museon arkistokuvien lisäksi kirjassa on käytetty Satakunnan Kansan, Uusi Aika -lehden, Museoviraston sekä muutaman yksityiskokoelman kuvia.  Kirjan tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Valokuvateoksen tuottamista on tukenut Svenska Kulturfonden i Björneborg

Kirjaa myyvät mm. Satakunnan Museo, Rosenlew-museo ja Luontotalo Arkki.

Kirjan hinta 38 €.

Kahden kuvan aika - Pori  Två tidsramar - Björneborg, Time in Two Pictures – Pori 

Sidottu, 184 s. Satakunnan Museon julkaisuja 24/2019. Pori. ISBN 978-952-67837-5-8. 

Kahden kuvan aika -kirjan kansi

Ota yhteyttä:

Leila Stenroos
intendentti
Sivistystoimiala
Kulttuuriyksikkö / Rosenlew-museo
Kuninkaanlahdenkatu 14 28100 Pori