Pori Sinfoniettan syyskauden viimeisessä kamarikonsertissa esittäytyy uusi Palmgren-kvartetti

Perjantaina Porin raatihuoneella kuultavassa Illuusio-kamarikonsertissa soittavat viulistit Ion Buinovschi ja Stefan Kavén, alttoviulisti Kei Ito ja sellisti Béla Bánfalvi, jotka kutsuvat kvartettiaan perjantain esiintymisestä lähtien Palmgren-kvartetiksi.

Illuusio-kamarikonsertti soi Porin raatihuoneella perjantaina 13.12. kello 18 alkaen. Konsertti on saanut nimensä siinä kuultavasta Selim Palmgrenin teoksesta Illusion op. 1 nro 2. Palmgren on säveltänyt teoksen alun perin pianolle: kamarikonsertissa siitä kuullaan Pori Sinfoniettan alttoviulistin Timo Sirénin sovitus jousikvartetille. Teos on ajankohtainen, sillä Illusion on kuultavissa Pori Film Festivalilla marras-joulukuun vaihteessa ensi-iltansa saaneessa Selim Palmgrenin elämästä kertovassa Selim-elokuvassa, joka on toteutettu vahvasti porilaisin voimin. 

Kamarikonsertissa esittäytyy uusi Palmgren-kvartetti. 

- Olen uneksinut uuden Palmgren-kvartetin perustamisesta jo pidempään ja toive on vihdoin käymässä todeksi, hehkuttaa Buinovschi, joka soitti aiemmin Palmgren-kvartetissa yhdessä Kavénin sekä Sauli Kulmalan ja Mikko Lampilan kanssa. 

- Illuusio oli ensimmäinen teos, jonka me neljä soitimme silloin yhdessä. On hieno soittaa se ensimmäisenä tämän uuden Palmgren-kvartetin kanssa. 

Kevätkaudeksi on suunnitteilla seuraava Palmgren-kvartetin kamarikonsertti. Silloin yleisölle tarjoillaan Palmgrenin Valse capriccio, josta Buinovschi työstää parhaillaan jousikvartettisovitusta. 

Palmgrenin lisäksi kvartetti esittää perjantain konsertissa Joseph Haydnin ja Maurice Ravelin Jousikvartetot.

- Haydnin musiikki on hyvin läpinäkyvää ja meillä täytyy olla selkeä visio siitä, mitä olemme tekemässä. On soitettava yhteen hyvin tarkasti. Haydnia tai Mozartia ei yleensä soiteta silloin, kun kvartetti on vasta muodostettu. Sitä on vaarallista, jopa vähän uhkarohkeaa soittaa uudella kokoonpanolla heti alkuun, Bánfalvi tuumii ja muut yhtyvät tähän. 

Kamarikonsertin kolmas teos, Ravelin Jousikvartetto “Quatuor”, oli aiemman Palmgren-kvartetin soitettavien teosten ehdokaslistalla pidempään ja valikoitui sieltä. Kvartetti kuvailee Ravelin käyttävän impressionistisia värejä teoksessaan. 

- Se on kuin Monet’n taideteos. Siinä ei ole selkeitä värejä, mutta se on hyvin kiinnostava ja hyvin lämmin, Kavén sanoo. 

- Vertaisin rakennetta ranskan kieleen. Teos kuulostaa erilaiselta kuin miltä se näyttää paperilla, Ito lisää. 

Muusikot nostavat vielä esiin, että konserttipäivä 13.12. on Selim Palmgrenin kuolinpäivä, joka tuo oman tunnelmansa tähän joulukuiseen kamarikonserttiin. 

- Palmgren-kvartettina haluamme tuoda Palmgrenin musiikkia meidän kauttamme uudelleen esiin. Haluamme synnyttää puhetta hänen musiikistaan. Omien sovitustemme kautta ja tällä nimellä pystymme edustamaan tätä kaunista kaupunkia ja tuoda eloon paikallista kulttuuria, Buinovschi päättää. 

 

Kamari2019: Illuusio
pe 13.12. klo 18 Porin raatihuone

Ion Buinovschi, viulu
Stefan Kavén, viulu
Kei Ito, alttoviulu
Béla Banfalvi, sello

Selim Palmgren: Illusion op. 1 nro 2
Joseph Haydn: Jousikvartetto op.76 nro 2 d-molli ”Kvinttikvartetto”
Maurice Ravel: Jousikvartetto F-duuri ”Quatuor”

Liput: 15 € / kausikortilla 12 €
Porin kaupungin uudesta verkkokaupasta tai käteisellä Pori Sinfoniettan toimistosta (arkisin 9–16, Yrjönkatu 15 A 5. kerros) ja ovelta.

Kamari2019: Illuusio