Näkökulmia-näyttely Luontotalo Arkissa

Näkökulmia-näyttelyssä on esillä Vesa-Ala Hakulan ja Hannu Saarelan valokuvia sekä Petri Haaviston veistoksia. Kaikilla kolmella tekijällä on oma suhteensa suomalaiseen luontoon ja he ovat sen ominaisuuksia pyrkineet tuomaan esille valitsemallaan tekniikalla. Heillä kaikilla on työn keskiöön noussut luonnon uusiutumiskyky mutta samalla sen haavoittuvaisuus erityisesti ihmisen toiminnan johdosta. Tämä näkökulma on tällä hetkellä varmasti monen muunkin mielessä maapallon tapahtumia seuratessa.

Vesa Ala-Hakulan luontosuhde alkoi muotoutua vuonna 2013, jolloin syntyi myös intohimo valokuvaukseen: ”Varsinkin työmatkoilla olen ottanut kuvia pysähtymällä ja kävelemällä ojanpientareilla. Luontoharrastajiin törmäämiseni jälkeen ovat tietovarantoni karttuneet, mm. luonnonkasvien kasvupaikoista ja eläinten käyttäytymisestä. Kuvauskohteitten löytyminen on helpottunut merkittävästi kokemuksen lisääntyessä”, Ala-Hakula kiteyttää.

Varsinaisen herätyksen luontokuvaukseen Hannu Saarela koki vuonna 1996 Salossa: ”Katselin taivaalle. Hyakutake – komeetta näkyi paljain silmin todella hyvin. Siitä lähti perehtyminen. Drone on tullut tekniikkaan lisäyksenä, ensimmäinen laitehankinta tuli tehtyä vuonna 2014. Nykyinen on mallia Mavic 2 Air Pro, jolla alkaa päästä järkevään lopputulokseenkin”, toteaa Saarela.

Petri Haavisto työstää pääasiassa veistoksia eri materiaaleista. ”Näyttelyitä olen pitänyt Suomen lisäksi Latviassa ja Portugalissa. Yksi on suunnitteilla Hollantiin. Työskentelyyni olen saanut vaikutteita luonnosta, jossa kulkeminen on niin mieluista, että ajantaju unohtuu. Viime aikoina ajatuksissani ja työssäni ovat nousseet esille myös ihmisen aiheuttamat ympäristökatastrofit”, kommentoi Haavisto.

Näkökulmia – näyttely on esillä Luontotalo Arkissa 28.1-9.8.2020.

 

Unaja