PianoDuo ConFuego kantaesittää Ralf Gothónin pianokonserton säveltäjän itsensä johdolla Pori Sinfoniettan konsertissa: "Tämä on meille ensimmäinen nelikätinen konsertto"

Promenadisalissa torstaina 13.2. kello 19 päästään kokemaan Ralf Gothónin kantaesitys Views of Life of H. H., pianokosertto kahdelle pianistille. Ohjelmassa on lisäksi Prokofjeviä ja Mozartia. Views of Life -konsertti on osa Palmgren-festivaalin ohjelmistoa.

Gothónin pianokonsertto perustuu saksalaisen kirjailija Hermann Hessen teokseen Arosusi.

- Arosuden päähenkilön Harry Hallerin sielunelämä on ehkä kuultavissa. Teoksessa on synkkyyttä, depressiivisyyttä ja jopa demonisuutta, mutta myös päähenkilön kaipuu läheisyyteen. Herman Hessen orientalismi on teoksessa eräänlainen johtolanka, Gothóni kuvailee.

Konsertto on vaativa esittää, sillä se on kirjoitettu nelikätiseksi.  

- Tämä on meille ensimmäinen nelikätinen konsertto, jonka esitämme. Yleensä soitamme konserteissa kahdella pianolla. On hyväksyttävä, että minä itse en yksin hallitse koko soitinta. Soittaminen vaatii välillä aikamoista akrobatiaa ja on esimerkiksi sovittava, kumpi käyttää pedaalia, tuumii PianoDuo ConFuegon toinen pianisti Maria Männikkö. Vierellä soittaa Palmgren-festivaalin tuottajanakin toimiva Pauli Kari.

Kolmiosainen teos on PianoDuo ConFuegon tilaama. Ensimmäisen osan tunnelmat liikkuvat draaman ja ristiriitojen sekä hartauden ja haltioituneisuuden välillä. Toinen osa on meditaatio, jonka tunnelma on Hessen sadusta Piktorin muodonmuutokset. Kolmas osa on säveltäjän mukaan kuin pähkähullu leikki, joka alkaa mahdottomana päivänä helmikuun kolmantenakymmenentenä. 

- Osa on humoristinen kannanotto musiikkielämän nykytilanteesta, jossa ”klassikkoja” soitetaan vanhana, muisteltuna musiikkina, mutta kaikkea meluavaa ajankohtaisena todellisuutena, Gothóni kuvailee. 

- Mahtavaa tässä teoksessa on päästä soittamaan monenlaisiin eri maailmoihin, Rahmaninov-tyyppistä, Schubertia, itämaista, nykymusiikkia, kaikkea! Männikkö hymyilee. 

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Hän on tunnettu kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona.  

Turkulaislähtöisen PianoDuo ConFuegon pianistit Maria Männikkö ja Pauli Kari aloittivat yhteistyön espanjalaisella repertuaarilla vuonna 2012. Duon tulisieluisia tulkintoja on kuultu festivaaleilla sekä maineikkaissa konserttisaleissa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kantaesityksen lisäksi konsertin ohjelmassa on venäläissäveltäjä Sergei Prokofjevin Visions Fugitives Rudolf Barshain orkestrerisovituksena. Teos on alkujaan pianosävellys.  Kahdenkymmenen miniatyyrin sarja on täynnä mielikuvituksellista musiikkia ja niistä esitetään konsertissa kymmenen. Teoksen nimi – suomeksi Pakenevia näkyjä – kuvaa sävellystä osuvasti: se ei pysähdy tutkimaan musiikillisia ideoitaan pitkäksi aikaa vaan etenee nälkäisesti kohti uusia soivia mahdollisuuksia. 

Konsertin päättää W. A. Mozartin Sinfonia nro 34. Kolmiosainen sävellys valmistui elokuussa 1780 ja jäi Mozartin Salzburgin-vuosien viimeiseksi sinfoniaksi. Mozart on kirjoittanut sinfoniaansa pieniä melodisia, harmonisia sekä rytmisiä yllätyksiä jotka piristävät kuuntelukokemusta ja tuovat särmää teokseen. Valoisat duuritunnelmat dominoivat sen musiikkia, hetkelliset mollisävyt tulevat usein yllättäen mutta pyyhkäisevät ohi nopeasti. Sinfonia nro 34:n taivaalla synkät pilvet ovat harvassa. 

PianoDuo ConFuego
PianoDuo ConFuego tilasi torstaina kantaesitettävän Views of Life og H. H. -pianokonserton säveltäjä Ralf Gothónilta. Kuvat: Henrika Bäcklund

Palmgren-festivaali: Views of Life 
TO 13.2. klo 19 Promenadisali 

 
Ralf Gothóni, kapellimestari 
PianoDuo Con Fuego - Maria Männikkö & Pauli Kari 
 
Sergei Prokofjev, sov. R. Barshai: Visions Fugitives 
Ralf Gothóni: Views of Life of H.H., pianokonsertto kahdelle pianistille, kantaesitys 
W.A. Mozart: Sinfonia nro 34 

Liput: Ticketmaster 28 / 22 / 8 €  
 
Yhteistyössä Palmgren-seuran kanssa. 
Kausikorttikonsertti. 

Avoin kenraali to klo 11. 

 

 

Ralf Gothóni