Päiväkodin lapset mukana Huvikummun pihan suunnittelussa

Laviassa toimivan Huvikummun päiväkodin toiminta siirtyi alkuvuonna vanhasta pitsihuvilasta Lavian keskuskoulun tiloihin. Muuton yhteydessä päiväkodin piha-alueesta suunniteltiin yhdessä lasten kanssa heidän käyttöönsä sopiva. Myös sisätiloissa tehtiin remonttia.

 – Vinkkejä pihapiirin suunnitteluun lähdettiin hakemaan suoraan tulevilta käyttäjiltä, kun Huvikummun päiväkodin lapset pyydettiin viime vuonna mukaan ideoimaan uutta pihaa. Lapset saivat piirtää toiveitaan paperille ja pihasuunnitelmaa lähdettiin laatimaan piirustuksista nousseiden ideoiden pohjalta. Suunnitelmaa esiteltiin myös lasten vanhemmille, kertoo suunnitteluhortonomi Katja Tuomala Porin kaupungilta.

Päiväkodin piha-alueen suunnittelussa hyödynnettiin olemassa olevia ja hyväkuntoisia leikkivälineitä. Niistä rakennettiin uusi kokonaisuus ja pihaan tuotiin myös liikkumisrajoitteisille käyttäjille hyvin soveltuvia välineitä. Lisäksi hiekkapohjaiseen pihaan asennettu tekonurmi helpottaa liikkumisrajoitteisten lasten kulkemista alueella ja kestää kulutusta tavallista nurmea paremmin.

Lapset toivoivat päiväkodin pihaan muun muassa isompaa hiekkalaatikkoa sekä kasvilavoja, joihin he pääsevät itse tekemään istutuksia. Tasapainoilua varten pihaan tuotiin eri kokoisia puupölkkyjä.

– Pihaan suunniteltiin myös niin sanottu taskumetsä, jonne tuotiin metsämäisiä elementtejä, kuten pensasmustikkaa, pikkupihlaja-angervoa ja kääpiöpunapajua. Taskumetsässä lapset saavat tuntumaa metsään ja multaan, ja pääsevät näin tekemisiin vastustuskyvyllemme hyödyllisten mikrobien ja bakteerien kanssa, selventää Tuomala.

Keskuskoulun tiloissa tehtiin päiväkodin siirron yhteydessä myös sisätilojen perusremontti, jonka yhteydessä siistittiin muun muassa rakennuksen sisäpintoja, rakennettiin väliseiniä sekä huollettiin ja säädettiin ilmanvaihtolaitteistoa. Remontoidut tilat ovat selkeät ja toimivat, ja ne vastaavat hyvin päiväkodin tämän hetkiseen lapsimäärään. Myös esimerkiksi yhdessä tasossa toimiminen, ruokasali sekä hyvät eteistilat helpottavat päiväkodin jokapäiväistä arkea.

– Sisätilat remontoitiin turvallisuutta ja terveellisyyttä korostaen päiväkotikäyttöön sopiviksi, kertoo rakennuttajainsinööri Jarno Marila Porin kaupungilta.

Huvikummun päiväkodissa järjestetään myöhemmin keväällä avoimien ovien päivä, jossa kävijät pääsevät tutustumaan päiväkodin toimintaan ja tiloihin.

Päiväkotilaiset välitunnilla