Kauppatorilla pysäköinti on pääasiassa maksutonta – vältä virhepysäköintiä keskustassa

Porin keskustan pysäköinnissä tapahtui alkuvuonna merkittävä muutos, kun lähes kaikki torin maksulliset pysäköintipaikat muuttuivat kiekkopaikoiksi. Positiivisesti vastaanotettu uudistus on aiheuttanut kuitenkin myös hämmennystä ja torilla on pysäköity virheellisesti esimerkiksi pysäköintisovelluksilla maksamalla kiekkopysäköinnin sijaan.

Kauppatorin eteläpuolella ja pohjoispuolen torin puoleisilla pysäköintipaikoilla ei tarvitse enää maksaa pysäköintimaksua. Eteläkauppatorilla on tammikuun lopusta lähtien ollut 60 minuutin kiekkopaikka ja Pohjoiskauppatorin torin puoleisella sivulla puolestaan 30 minuutin kiekkopaikka. Rajoitukset ovat voimassa arkisin kello 8–18 ja lauantaisin kello 8–16.

Kiekkopaikalla voi pysäköidä ainoastaan oikein ajastetulla pysäköintikiekolla. 

– Kauppatorin maksuton kiekkopysäköinti on toivottu uudistus. Harmittavan monet kuitenkin pysäköivät Kauppatorilla vieläkin esimerkiksi pysäköintisovelluksilla maksamalla, kertoo pysäköinninvalvonnan toimistoesimies Anne Reunavuori.

Ennen pysäköintiä kannattaa tarkistaa aina pysäköintialueen liikennemerkit ja alueen pysäköintivyöhyke esimerkiksi lähimmästä lippuautomaatista.

Tarkkaavaisuutta pysäköinnin mobiilimaksamiseen

Mobiilisovelluksilla, kuten EasyParkilla tai ParkManilla, pysäköintiä maksaessa kannattaa olla tarkkaavainen. Yleisiä pysäköintivirhemaksuun johtavia virheitä ovat sovelluksessa väärän pysäköintivyöhykkeen tai rekisterinumeron käyttäminen.

– Pysäköintimaksusovelluksilla pysäköinnin maksaminen on helppoa ja nopeaa. Usein virhemaksuun johtanut pysäköinti on avattu sovelluksessa väärillä tiedoilla. Jos perheessä on useampi auto, kannattaa aina tarkistaa, että maksaa pysäköinnin oikealle rekisterinumerolle. Myöskään pysäköintimaksusovellusten GPS:ään ei kannata aina sokeasti luottaa, jatkaa Reunavuori.

Pysäköintisääntöihin kannattaa kiinnittää huomiota, pysäköi sitten missä päin kaupunkia tahansa. Mikäli pysäköinti johtaa pysäköintivirhemaksuun, voi asiakas katsoa virhemaksun tarkat tiedot ja kuvatiedoston sähköisesti Helgapark-palvelusta. Helgaparkiin syötetään sakkolapusta löytyvä asianumero ja auton rekisterinumero.

– Helgaparkista pysäköintivirheen tietojen tarkistaminen käy kätevästi ja asiakas saa heti tietoonsa virhemaksun syyn, kertoo Reunavuori.

Aiheettomiksi koetuista pysäköintivirhemaksuista on mahdollista tehdä kirjallinen oikaisuvaatimus sähköisesti tai palvelupiste Porinassa 30 päivän kuluessa virhemaksun tiedoksisaannista.

Autot parkissa