Rosenlew-museon näyttelyssä Timo Sarpanevan värikästä huippudesignia

Rosenlew-museossa avautuu 5.3.2020 näyttely, jossa esitellään Porissa tehty keksintö: värikkäät Ambiente-painokankaat. Taiteilija Timo Sarpaneva keksi Ambiente-värjäystekniikan vuonna 1965 Rosenlewin tehtaalla, kun rikkoutunut painokone roiski väriä yllättävällä tavalla.

Painokoneen rikkoutuminen tuotti oivalluksen. “Me jatkamme näin, sehän on kaunista!”, kerrotaan taiteilijan huudahtaneen.

Sarpaneva kutsui Ambiente-tekniikkaa konemaalaukseksi: ”Olen muuntanut suuren kankaanpainatuskoneen jättiläissiveltimeksi. Olen jännittynyt ja riemuissani. Minä maalaan jälleen!”  Kun amerikkalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Andy Warhol näki Ambienteja vuonna 1969, hän neuvoi Sarpanevaa kehystämään kankaat ja myymään ne taideteoksina, niin hänestä tulisi miljonääri.

Ambiente-kankaat painettiin Tampereella Lapinniemen puuvillatehtaalla. Painokoneen valsseihin liitettiin liikuteltava kisko, johon kiinnitettiin värisuuttimia. Painon aikana värejä voitiin vaihdella konetta pysäyttämättä toisin kuin perinteisillä painomenetelmillä. Näin saatiin aikaan ainutlaatuisen elävä ja vaihteleva kuviomaailma. Prosessi oli nopea ja säästi väriaineita. Lisäksi kankaan molemmista puolista tuli samanlaiset eli nurjaa puolta ei ollut, mikä oli iso etu etenkin verhokankaissa. Tekniikka patentoitiin lukuisissa maissa.

Timo Sarpaneva (1926–2006) oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija, jonka tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi lienee ollut Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita -näyttely on esillä Rosenlew-museossa 5.3.2020 - 10.1.2021. Näyttelyssä on runsas valikoima Ambiente-malleja vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun. Museokävijät voivat mm. tunnustella kangasnäytteitä ja levähtää Ambiente-tyynyin varustellulla divaanilla. Näyttelyn on tuottanut Museo Milavida.

Rosenlew-museo järjestää myös kaikille avoimen tekstiiliteollisuusaiheisen yleisöluentosarjan.

Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori.

Ambiente-näyttely Porissa esittelee Timo Sarpanevan painokankaita. Kuva Jenni Rantalainen, Rosenlew-museo.
Ambiente-näyttely Porissa esittelee Timo Sarpanevan painokankaita. Kuva Jenni Rantalainen, Rosenlew-museo.
Kuva Teppo Moilanen, Tampereen museot. Kuvanmuokkaus Marko Videman.