Tietoa COVID-19 koronaviruksesta

Tästä löydät ajantasaiset tiedot COVID-19 koronaviruksesta. Tiedot päivitetty 13.3.2020. Lähde Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.

Lue ajantasaiset tiedot Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta. Katso myös usein kysyttyä -sivu.

Mikä on COVID-19 koronavirus?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus, COVID-19. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020

Miten koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily.

On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.  Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia.

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Epäiletkö tartuntaa?

Tapauksissa, joissa tartuntaa perustellusti epäillään, on tärkeää ottaa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Puhelinnumero on 02 621 5000. Päivystysaikaan arkisin klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin soitetaan päivystyksen puhelinneuvontaan. Puhelinnumero on 02 627 6868.

Jos epäilet tartuntaa, älä käytä julkista liikennetta tai taksia. Ohjeet sairaalaan siirtymisestä saat tarvittaessa henkilökunnalta.

Taudinkuvaan on kuulunut: kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä, väsymystä.

Kuva koronaviruksen oireista

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoa THL:n sivuilta.

 

Yleislääkärin vastaanotto