Huomioi koronaviruksen ehkäisy myös jätteiden käsittelyssä

Hyvän käsi- ja yskimishygienian lisäksi koronavirusta voi ehkäistä oikeanlaisella jätteiden käsittelyllä. Ota vinkit talteen kotitalouden jätteiden käsittelyä varten.

Tärkeää on esimerkiksi lajitella nenä- ja lautasliinat sekajätteisiin ja kerätä koronavirustartunnan saaneiden jätteet omalla pussilla päällystettyyn roskakoriin.

Jätteiden lajitteluun on hyvä kiinnittää erityistä huomiota mutta tällä hetkellä koronavirustartunnan saaminen jätteiden kautta on epätodennäköistä Suomessa.

Ohjeet kotitalouksille:

  • Lajittele nenäliinat ja lautasliinat sekajätteisiin, ei biojätteisiin.
  • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
  • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä sekajäteastiaan.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
  • Sekajätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.

 

Lähde: Suomen Kiertovoima KIVO ry ja TTL:n ohje

Ihminen kierrättämässä muovia