Vuoden museo kilpailee nyt Vuoden museojulkaisu -finaalissa

Suomen museoliitto ja ICOM – Suomen komitea järjestävät joka toinen vuosi Vuoden museojulkaisu –kilpailun. Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on nyt valittu kolme teosta, joista yksi on Vuoden museoksi 2019 valitun Satakunnan Museon Kahden kuvan aika –kirja.

Satakunnan Museon Kahden kuvan aika –Pori on mennyttä ja nykyistä Poria kuvaparein esittelevä valokuvateos. Kirjan lähtökohtana toimivat vanhat arkistokuvat, joille otettiin nykyaikaiset vastineet täsmälleen samoista kohdista.

Palkintolautakunta perustelee Kahden kuvan aika –kirjan finaalipaikkaa seuraavasti:

”Kuvaparit sekä lyhyet ja ytimekkäät kuvatekstit johdattavat lukijan kiinnostavalle tutustumismatkalle Porin muuttuvaan kaupunkikuvaan. Kirjan kuvaajat ovat tehneet valtavan työn etsiessään arkistokuville nykyaikaiset vastineet täsmälleen samoista kohdista ja samalla tunnelmalla. Kirjan tekijät ovat lukeneet kuvia tarkkaan ja kuvateksteihin on nostettu lukijaa kiinnostavia yksityiskohtaisia havaintoja. Kolmekielinen teos palvelee laajaa yleisöä ja se innostanee tarkkailemaan maiseman muutoksia myös muualla.”

”Tähän kärkikolmikkoon pääseminen aiheuttaa tietysti suurta tyytyväisyyttä”, valokuvaaja Mika Haavisto Mediaplane Oy:stä kertoo. ”Kuvaajana on ollut kiinnostavaa tehdä yhteistyönä museolaisten kanssa tätä kirjaa. Tärkeinä yhteistyökumppaneina näen myös menneiden aikojen valokuvaajat, joiden jalanjäljissä olemme kulkeneet.”

”Hienoa päästä finaaliin!” riemuitsee kirjan kirjoittaja, intendentti Leila Stenroos. ”Kirjan teko oli innostavaa. Tuntui, että teemme tosi olennaista museotyötä, kun tuomme vertailtavaksi useita eri aikatasoja sekä saamme näkyväksi muutoksen – muutoksen paitsi maisemissa, myös ihmisten olemisen tavassa eri aikoina. Ja kirjan kuvat, nämä uudet, vasta otetut, jäävät talteen museon valokuva-arkistoon tulevien sukupolvien valokuvaajia varten.”

Vuoden museojulkaisukilpailun kaksi muuta finalistia ovat Vapriikin Kadonneet kaunottaret – Tampereen rakennushistoriaa ja Maahengen kustantama Pellavaliina – Tampellan damasti 1859-1977. Kilpailun voittaja palkitaan Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä 1. syyskuuta 2020.

Kahden kuvan aika -kirjan kansikuvat John Englund ja Mika Haavisto.

Kahden kuvan aika -kirjan kansi