Kevätseurantahaaste jatkuu toukokuun loppuun – neitoperhosia, leppäkerttuja ja leskenlehtiä bongattu

Kaipaatko ideoita ulkona tekemiseen? Ota vastaan haaste ja lähde seuraamaan kevään edistymistä tarkkailemalla keväisiä eläin- ja kasvilajeja. Voit kirjoittaa havainnoistasi ja halutessasi lisätä kuvan. Ensimmäiset Reilut suklaat keväthavaintojaan jakaneiden kesken on jo arvottu!

Poikkeustilanteesta huolimatta Suomessa päivät pitenevät ja valoisa aika lisääntyy. Huhtikuun alussa käynnistynyt kevätseurantahaaste on lähtenyt vauhtiin leppoisasti. Porilaiset ovat havainneet esimerkiksi takapihan leppäkertut sekä lenkkipolun varrelle puhjenneet pensaiden ja puiden silmut. Jokirannassa tuoksuva multa ja muta innoittivat ihmisiä kirjoittamaan ja kuvaamaan kevään edistymistä.

Muuttolinnuista vastaajat ovat bonganneet kurjen, peipposen ja västäräkin sekä hyönteismaailman siivekkäistä nokkos- ja neitoperhosen sekä suruvaipan ja kärpäsen. Myös kekomuurahaiset ovat heräilleet talvihorroksesta. Keväällä kukkivista kasveista kukassa on nähty jo krookuksia, valko- ja sinivuokkoja sekä leskenlehtiä.

Kevätseurantahavaintoja voi ilmoittaa tämän linkin kautta aina toukokuun loppuun asti. Kerro mitä kevään merkkejä näet, kuulet tai haistat. Havaintopaikaksi kelpaa niin kotiparveke ja -piha kuin kävely- tai pyöräilylenkin ympäristö. Pääasia ei ole havaintojen määrä ja moninaisuus, vaan että seuranta tuntuu mukavalta. Palkitsemme viikoittain yhden osallistujan Reilun kaupan suklaalla.

Kevään edistymisen seuraamisesta innostuneet voivat osallistua myös Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanjaan. Kevätseurantaa toteutetaan tiettyjen eläin- ja kasvilajien avulla. Havaintojen kohteena on yhteensä 41 vakiolajia ja vuosittain vaihtuvat teemalajit. Tämän kevään teemana ovat perhoset. 

Lapsille on oma kevätseuranta, jossa tarkkaillaan kolmeatoista tuttua ja helppoa kevätlajia.