Muista ulkoillessa luontoetiketti ja jokamiehenoikeudet

Nyt kannattaa ulkoilla ja retkeillä tavallisissa lähimetsissä ja välttää tunnetuimpia ja suosituimpia reittejä sekä kohteita. Ota talteen vinkit jokamiehenoikeuksista ja huomioi luontoetiketti retkeilyssä.

Suomalaiset jokamiehenoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden esimerkiksi liikkua jalan ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä ja luonnonniityillä. Sen sijaan viljelyksessä olevilla pelloilla, istutuksilla ja pihamailla ei ole lupaa kulkea. Lisäksi luonnonsuojelualueilla voi olla liikkumista koskevia rajoituksia, jotka on ilmoitettu alueiden opastauluissa erikseen.

Retkeilyyn kuuluu luonnollisesti evästauot. Evästauoilla tulee huomioida ympäristön puhtaana säilyminen.

– Eväät ovat tärkeä osa retkeä eteenkin lasten kanssa ulkoillessa. Reissulle kannattaa valmistaa eväät jo etukäteen kotona, esimerkiksi lämmintä tai kylmää juotavaa, voileipiä, hedelmiä ja suklaata. Kotona voi lämmittää myös keiton valmiiksi ruokatermokseen, ehdottaa ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Makkaraa ja muuta paistettavaa ei kannata pakata mukaan, ellei ole varustautunut retkikeittimen kanssa, sillä nuotion tekeminen toisen maalla ei ole sallittua.

– Yksi vaihtoehto on keittää kotona nakit valmiiksi ja sujauttaa ne ruokatermokseen. Kaikki eväät kannattaa pakata kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja purkkeihin ja retkeillä jokamiehenoikeuksien mukaisesti roskattomasti, jatkaa Välimaa.

Retkeilyreiteille rakennetuilla virallisilla tulentekopaikoilla fiksu ulkoilija käyttää paikalle tuotuja polttopuita säästeliäästi. Elävistä puista ei saa repiä tuohta tai tehdä makkaratikkuja. On tärkeää tarkistaa, onko alueelle annettu ruohikko- ja metsäpalovaroituksia. Tällöin tulenteko on kielletty useimmilla huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Tulenteossa sytyttäjä on aina vastuussa turvallisuudesta.

Jokamiehenoikeudet velvoittavat kunnioittamaan myös luontoa ja huolehtimaan siitä, että ulkoilu ei häiritse tai vahingoita lintujen pesiä, hautovia lintuemoja ja poikasia.

– Esimerkiksi metsissä pajulintu ja metsäkanalinnut tekevät pesänsä maahan. Pelkkä tahaton häiriökin voi saada emot poistumaan pesältä, jolloin munat ja poikaset jäävät sään ja petojen armoille, huomauttaa Välimaa.

Muista retkeillessä, että luonto on kaikille yhteinen. Ulkoile vastuullisesti luontoa kunnioittaen, jokamiehenoikeuksia noudattaen ja muut liikkujat huomioiden.

Lisätietoa jokamiehenoikeuksista löydät esimerkiksi täältä.

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Lue lisää jokamiehenoikeuksista suojelualueilla.

Retkieväs