28 soittajan musiikkimosaiikki – Pori Sinfonietta toivottaa hyvää vappua videon välityksellä 

Vuosi 2020 on ollut niin merkillinen, että vappuna voi mitä mainioimmin hypätä musiikillisen rekiretken matkaan. Pori Sinfonietta toivottaa vauhdikasta vappua Selim Palmgrenin sävelin.

Pori Sinfoniettalla on pitkät perinteet vapunpäivän konsertin järjestämisessä eivätkä ne katkea kokonaan tänäkään vuonna: vain muoto muuttuu. 

Pori Sinfonietta on suunnitellut ja työstänyt yhteissoittovideota vapuksi jo useamman viikon ajan. Kappaleeksi valikoitui vapun tunnelmaan sopivasti menevä ja kompaktin mittainen finaaliosa Selim Palmgrenin neliosaisesta teoksesta Aus Finnland op. 24 (Kuvia Suomesta). 

– Halusimme valita teoksen porilaiselta Selim Palmgrenilta. Tutkimme, mitä teoksia meillä on omassa nuotistossa ja keskustelimme videota varten perustetun tekniikkatiimin kanssa, mihin teokseen saisi kätevästi tehtyä klikkiraidan, kertoo intendentti Leena Harmaala projektin alkuvaiheista. 

Video on toteutettu täysin orkesterin omin voimin. Klikkiraidan tekemisestä sekä kuvan ja äänen jälkikäsittelystä vastasi orkesterin II-viulun varaäänenjohtaja Hokto Sorsa

– Äänen yhdistäminen oli pahempi tuska kuin mitä olin kuvitellutkaan. Kaikki arvostus niille, jotka taitavat nämä hommat, Sorsa toteaa. 

Tekniikkatiimin jäseniä olivat myös trumpetin äänenjohtaja Tommi Kolunen, orkesterijärjestäjä Giacomo Angeli ja tuottaja-tiedottaja Henrika Bäcklund

– Lämmin, suuri kiitos koko henkilökunnalle ja etenkin Hoktolle ja tekniikkatiimille kovasta työstä tämän videon eteen. On ollut upeaa huomata, kuinka monipuolista osaamista orkesterin sisältä löytyy, Harmaala sanoo.  

– Ilman taitavia muusikoita tämä projekti ei olisi ollut mitenkään mahdollinen, Sorsa kiittää kollegoitaan. 

Teoksen on sovittanut Pori Sinfoniettan kokoonpanolle orkesterin huilun varaäänenjohtaja Jukka-Pekka Lehto

Osan nimi Schlittenfahrt kääntyy suomeksi muotoon rekimatka. Harmaalan mukaan tämä on ihan hauska kontrasti näiden muutenkin merkillisten aikojen keskellä - ja luvattiin vielä ihan hiljattain vappusääksi lumisadetta. 

Huilun äänenjohtaja Lucia Hellerhoff vertaa soittokokemusta elokuvamusiikin nauhoittamiseen. 

– Mutta elokuvamusiikkia nauhoitettaessa ilmeillä ei ole niin väliä, kun kukaan ei näe! Opin ainakin sen, että minun täytyy tulevaisuudessa keskittyä lisää kasvoihini myös silloin, kun soitan, hän nauraa.  

II-viulun äänenjohtaja Stefan Kavén harjoitteli yhden päivän ajan teoksen sormituksia ja asemavaihtoja sekä sävelpuhtautta. Toinen päivä kului laitetestailussa ja itse äänityksessä. 

– Tunnelma oli kuin studiossa. Keskittymiskyky asetuksella 150 prosenttia. Nauhoitin neljä kappaletta, joista valitsin viimeisen, Kavén maalailee kuvaa soittotilanteesta. 

Katso video jutun alusta tai orkesterin YouTube-kanavalta. Hauskaa vappua! 

Aus Finnland -kollaasivideo