Uusista oppaista apua lämmitysmuodon valintaan ja rakennusjätteiden lajitteluun

Oletko rakentamassa tai remontoimassa omakotitaloa tai kesämökkiä? Uudet oppaat tutustuttavat rakennusten lämmitysvaihtoehtoihin ja rakennusjätteiden lajitteluun hyötykäyttöön.

Ympäristöpalveluiden Suunnittelu- ja kehittämisyksikön Circwaste-hankkeen projektisuunnittelija Anu Tuovinen Porin kaupungilta vinkkaa yhdestä oppaasta löytyvästä energiatehokkaasta ratkaisusta. 

– Ilmalämpöpumppu ei vaadi viranomaislupia, kun se hankitaan omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Kerros- ja rivitaloissa vaaditaan lupa taloyhtiöltä, avaa Tuovinen energiaoppaan sisältöä.  

Rakennusjätteiden lajitteluun ja niiden kierrätettävyyteen on syytä kiinnittää huomiota, missä uusi julisteopas auttaa. 

– Raksajulisteen voi kiinnittää vaikka rakennustyömaan tai remonttikohteen taukotilaan muistuttamaan materiaalilajittelusta. Kun aloitetaan omakotitalon rakennusprojekti, kaikkien tärkeiden asioiden joukossa on hyvä muistaa jätesuunnitelma. Puhtaat materiaalit eivät kuulu sekajätelavalle vaan erilliskeräykseen ja kiertoon, opastaa Tuovinen. 

Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa? Nappaa talteen energiaopas lämmitysmuodon valintaan sekä julisteopas rakennusjätteiden lajitteluun, joista löydät vastauksia. 

Porin kaupunki on mukana Circwaste – Resurssitehokas rakentaminen ja asuminen Porin seudulla -osahankkeessa, jolla edistetään kiertotaloutta ja jätteen vähentämistä. Rakentamisen jätteiden materiaalina hyödyntämisvelvoite nousee 70 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. 

– Hankkeen myötä Porissa on edistetty jo useita toimia, joihin voit tutustua hankkeen nettisivuilla. Tärkeä osa hankkeen toimintaa on myös tiedonvälitys rakennusalan yksityisille ja julkisille tahoille esimerkiksi seminaarien, oppaiden, messujen ja Circwaste Pori Facebook-kanavan kautta, kertoo Tuovinen. 

Lisätietoja energia-asioista voi kysellä energiainsinööri Marjo Kekiltä (marjo.kekki@pori.fi), joka työskentelee ympäristöpalveluiden Ilmastoviisas Satakunta -hankkeessa. 

Porin brändikarhu rakennuspuuhissa