Porissa palataan lähiopetukseen – liikunta- ja kulttuuripaikkoja avataan porrastetusti

Porin kaupunki purkaa asteittain 14. toukokuuta alkaen Suomen hallituksen maaliskuussa 2020 linjaamia rajoituksia, jotka asetettiin koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Vastuullisen toiminnan toivotaan kuitenkin jatkuvan rajoitusten kevennyksistä huolimatta.

Perusopetuksessa palataan takaisin lähiopetukseen 1.–.9-luokkien osalta 14. toukokuuta alkaen normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Lähiopetusjärjestelyissä huomioidaan Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita.

Pori haluaa varmistaa kaikin tavoin, että koulunkäynti on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Keskeisintä on edelleen hyvästä hygieniasta huolehtiminen, mutta myös oppilaiden välisiä kontakteja pyritään vähentämään muun muassa erilaisin porrastuksin. Ylimääräisiä ihmisiä ei kouluille oteta vastaan. Iltapäivätoimintaa järjestetään tarpeen mukaan. Koulujen kevätjuhlia ei järjestetä, mutta lähiopetuksessa oleville oppilaille jaetaan lukuvuositodistukset 30. toukokuuta. Oppilaiden huoltajia ohjeistetaan tarkemmin Wilman kautta.

Koulukuljetukset palautetaan poikkeusoloja edeltäneelle tasolle. Jotta linja-autoihin saadaan tarpeeksi väljyyttä toivotaan, että etenkin isommat oppilaat kulkisivat kouluun esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä.

Lukioissa opetusta jatketaan etäopetuksena kevätlukukauden loppuun. Lukioiden lisäksi Porin kaupungin aikuislukion tarjoaman kesälukion toiminta tullaan toteuttamaan etäopetuksena 1. kesäkuuta alkaen.

Varhaiskasvatuksen huoltajille tarjottiin mahdollisuus maksuttomaan varhaiskasvatukseen lapsen ollessa pois varhaiskasvatuksesta 18.3. alkaen, mikäli lapsi on ollut poissa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa ja lapsen poissaolosta on etukäteen ilmoitettu. Hyvitysmahdollisuutta jatketaan toukokuun loppuun asti ja kesän osalta on olemassa omat pysyvät maksuttomuuskäytännöt, joista vanhemmille on jo tiedotettu.

Kesäleikki- eli mukilatoimintaa ei tänä kesänä järjestetä hygieniasyistä.

Kansalaisopisto, taidekoulu ja Palmgren-konservatorio jatkavat toimintaansa soveltuvin osin sekä yleisiä linjauksia noudattaen. Lisätietoa löytyy kyseisten tahojen verkkosivuilta.

Liikunta- ja kulttuuripaikkoja avataan yleisiä rajoituksia noudattaen

Porin kaupungin ylläpitämät ulkoliikuntapaikat avataan kaupunkilaisten ja seurojen käyttöön vaiheittain 14. toukokuuta alkaen:

  • Tekonurmet avataan 14.5. (Toejoen kentän tekonurmi valmistuu 18.5. mennessä) 
  • Monitoimikentät avataan 14.5.
  • Hiekkakentät avataan 14.5.
  • Nurmikentät avataan 15.5., mikäli olosuhteet mahdollistavat käytön.
  • Stadion ja Noormarkun urheilukenttä avataan 14.5.   
  • Urheilutalo, Noormarkun urheilutalo, stadionin punttisali ja Lavian kuntosali voidaan ottaa harjoituskäyttöön 1.6. alkaen. Sisäharjoitustilojen käytöstä ohjeistetaan vielä erikseen ennen tilojen käyttöönottoa.
  • Kuntoradat ja -polut, retkeilyreitit, kuntoportaat ja ulkokuntosalit sekä muut ulkoliikuntapaikat ovat käytössä, mutta niillä liikkuessa tulee noudattaa edelleen voimassa olevia rajoituksia etäisyyden ja henkilömäärien suhteen. 
  • Liikuttamo ja välinevuokraamo avataan, kun lainattavien välineiden hygienia-asiat saadaan ratkaistua.
  • Tammen leirikeskuksen tilojen sekä koulusalien kesäkäyttömahdollisuuksia selvitetään.
  • Uimalaitokset on mahdollista avata sekä seura- että yleisökäytölle 1.6. alkaen. Uimalaitosten avaaminen tapahtuu aluehallintovirastosta saatavien ohjeistusten mukaisesti. Uimalaitosten kuten maauimalan avaamisesta päätetään ja tiedotetaan erikseen myöhemmin.   

Liikuntapaikkojen ja -tilojen käytössä noudatetaan valtioneuvoston ja aluehallintoviraston linjauksia kokoontumisrajoituksista ja turvaetäisyyksistä. Harjoittelu tapahtuu 31. toukokuuta asti rajoitusten mukaisesti enintään 10 hengen pienryhmissä. 1. kesäkuuta alkaen myös ulkoliikuntapaikoilla noudatetaan 50 hengen kokoontumisrajoituksia. Puku- ja pesutilat liikuntapaikoilla ovat toistaiseksi kiinni. Seurat ja lajiliitot voivat aloittaa rajoitusten mukaisen sarjatoiminnan harkintansa mukaan myös 1. kesäkuuta alkaen.  

Uimarannat ja liikennepuisto voidaan avata 1.6. alkaen, mutta Porin kaupunki odottaa vielä asiasta lisäohjeita Aluehallintovirastolta.

Nuorisotilat avataan 1. kesäkuuta alkaen, pois lukien nuorisotalo ja Puuvillan nuorisotila. Avattavissa tiloissa voidaan toimia 50 henkilön rajoituksen puitteissa.  Nuorisotilojen käytössä noudatetaan valtioneuvoston ja aluehallintoviraston linjauksia kokoontumisrajoituksista ja turvaetäisyyksistä.

Porin kaupunginkirjasto käynnistää varaa ja nouda -periaatteella toimivan kirjojen noutopalvelun maanantaina 11. toukokuuta alkaen. Aineiston voi varata verkkokirjastosta ja tilata toivomaansa noutopisteeseen. Kirjakassi noudetaan kirjaston ovelta ennalta sovittuna ajankohtana. Kirjastot avataan 1. kesäkuuta alkaen. Myös kirjastoauto aloittaa liikennöinnin 1. kesäkuuta. Kesäajan isommat tapahtumat on peruttu.

Kirjastojen palautusluukut ovat käytössä kaikissa Porin kaupunginkirjaston toimipisteissä. Palautusluukulla asioidessa on tärkeää pitää riittävä turvaväli muihin ja huolehtia omasta käsihygieniasta sekä ennen että jälkeen palautusten. 

Myös museoiden ovet aukeavat 1. kesäkuuta jonotusperiaatteella ja museoissa voi vierailla enintään 50 henkilöä kerralla. Myös museoiden kesäajan tapahtumat ja päiväleirit on valtaosin peruttu.

Pori Sinfoniettan kevään konserttikausi on peruttu. Tämänhetkisten linjausten mukaan syyskausi päästäisiin käynnistämään normaaliin tapaan, mutta elokuun konsertit ovat vielä epävarmoja.

Lastenkulttuurikeskuksessa kevätkausi ja kesän asiakastoiminnot on peruttu. Syyskausi käynnistyy normaalisti.

Rajoitusten purun yhteydessä korvaavia töitä tehnyt henkilöstö palautuu vähitellen omien työtehtäviensä pariin. Kaupungin henkilöstö etätyömääräystä jatketaan 31. toukokuuta saakka.

Tekonurmikenttä