JOEN TAJU -kirja kokoaa yhteen KOKKELI-hankkeen tuloksia

Juuri päättynyt KOKKELI on ollut Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen taide- ja tutkimushanke, jonka tarkoituksena oli kehittää keinoja Kokemäenjokilaakson asukkaiden saamiseksi paremmin osallisiksi kulttuuriympäristönsä suojeluun. Hankkeen tulokset on koottu Joen taju -kirjaan. Kirjan julkaisutilaisuus perjantaina 29.5. klo 13 Zoom-yhteydellä: https://utu.zoom.us/j/65367370682

KOKKELI kysyi, mitä kulttuuriympäristö merkitsee asukkailleen ja miten nämä voivat kokea osallisuutta siihen. Kysymyksiin etsittiin vastauksia taiteen, humanistisen kulttuurikartoituksen ja yhteissuunnittelun avulla. Tarkoitus oli ottaa asukkaiden yhteiset muistot ja tärkeät paikat perinteistä suojelunäkökulmaa laajemmin huomioon osana hyvää elämänlaatua.

Hankkeen tulokset on koottu Joen taju -kirjaan. Joen taju tarkoittaa yli sukupolvien kehittynyttä kykyä joen lukemiseen ja sen kanssa elämiseen. Kokemäenjoki on osa jokivarressa elävien ja eläneiden mielenmaisemaa. Monien valtajokien tapaan se on alueensa tunnus myös ulkopuolisille. Tässä kirjassa kerrotaan Kokemäenjoen ja muiden jokimaisemien tutkimuksesta, jokivarren paikoista sekä niihin ja niistä luoduista teoksista.

Taide oli Kokkeli-hankkeessa keskeisessä roolissa. Taiteen avulla tavoitettiin yhteisöjä, pohdittiin mitä joki merkitsee ja taiteen avulla myös vahvistettiin yhteisöllisyyttä. Erilaisia taideprojekteja toteutettiin noin 20, mm. Keikyän Ratas-valoteos pystytettiin Kokemäenjoelle, Kokemäellä toteutettiin Kotivirta-valokuvaprojekti, Harjavallassa järjestettiin kuuntelukävelyitä, Ulvilassa kehitettiin Saaren Metsää ja Porin taidemuseossa oli esillä Joki-näyttely. Hankkeen työpari kuvataiteilija Marjo Heino ja tutkija Vuokko Kemppi-Vienola toimivat tiiviissä yhteistyössä yhdistäen kulttuurikartoitusta ja taidetta.

Lisätiedot:

TY, Maisemantutkimuksen professori, Kokkeli-hankkeen johtaja Maunu Häyrynen p. +358 40864 9406

ja kuvataiteilija Marjo Heino, p. +358 44 5581240

 

Joen taju

Turun yliopiston -tutkimushanke 2017–2019 ja Porin taidemuseon JOKI-näyttely 7.6.2019–11.8.2019, essee- ja artikkelikokoelma.

Toimitus / Marjo Heino, Maunu Häyrynen, Vuokko Kemppi-Vienola, Kati Kunnas-Holmström Kirjan pysyvä linkki on: http://www.poriartmuseum.fi/epub/JOEN_TAJU-e.pdf

 

KUVA: Tilla Valla, Anna asuu saaressa, 2019

Joen_taju