Pori työllistää ysiluokkalaisia

Pori on mukana Ysit kesäduuniin -kampanjassa ja on edesauttanut yhdeksäsluokkalaisten kesätyöllistymistä. Kaupunki työllistää ysejä itsekin esimerkiksi tekniselle toimialalle. Ysiluokkalaisille on palkattu oma esimiesharjoittelija.

Työt sijoittuvat kesä-heinäkuulle ja ensimmäiset ysiluokkalaiset aloittavat työnsä kesäkuun alussa. Työskentely tapahtuu pienryhmissä. Nuoret palkataan kahden viikon mittaisiin kesätöihin, joihin mahtuu monenlaista askaretta. 

– Ysien työpäivä koostuu erilaisista siivous- ja ylläpitotehtävistä, kuten roskien keruusta luonnosta, haravoinnista, penkkien pesusta ja rikkaruohojen nyppimisestä. Työsuojelun vuoksi nuorilla ei voida teettää mitään vaarallista työtä, tietää yhdeksäsluokkalaisten esimiesharjoittelija Salla Pere

Porissa opiskeleva Pere suorittaa opintoihin liittyvää korkeakouluharjoittelua. Peren vastuulla on käytännössä koko prosessi työpaikkailmoituksen tekemisestä haastatteluiden kautta työntekijöiden perehdytykseen saakka. 

– Vastuullani on suunnitella myös varsinainen työ eli se, mitä ja missä ysiluokkalaiset kahden viikon työssäolojakson aikana tekevät, kertoo Pere. 

KAMPANJA APUNA TYÖLLISTÄMISESSÄ 

Ysit kesäduuniin -kampanjalla pyritään työllistämään jokainen porilainen peruskoulunsa päättävä nuori. Porin kaupunki tukee jokaisen porilaisen yhdeksäsluokkalaisen kesätyötä 170 euron arvoisella kesätyösetelillä. Ysiluokkalaisen työnantaja voi käyttää setelin nuoren palkkakustannuksiin.  

– Nuorten työllistyminen on tulevaisuuden työelämän kannalta tärkeää ja haluamme heidän saavan positiivisia kokemuksia työelämästä, sanoo Ysit kesäduuniin -kampanjan projektityöntekijä Jonna Kuparinen.  

Kampanjan idea on lähtöisin Talous ja nuoret TATista, joka on valtakunnallinen vaikuttaja. TAT auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitojaan sekä innostumaan yrittäjyydestä. 

Useita yhdeksäsluokkalaisia on jo tärpännyt työpaikan kanssa, mutta innokkaita nuoria löytyy edelleen. 

– Monella ysiluokkalaisella on jo varmistettu kesätyöpaikka, mutta vielä on monia työnteosta kiinnostuneita ilman työpaikkaa. Koronavirustilanne on varmasti vaikuttanut monen nuoren kesätyöpaikan saamiseen, mutta edelleen toivon, että halukkaat saisivat itselleen työpaikan, sanoo Kuparinen. 

Kesätöitä on tarjolla ja paikkoja voi aueta kesänkin mittaan. Kesätyötukia myönnetään yrityksille koko ajan, joten kesätyöntekijöitä otetaan töihin koronatilanteesta huolimatta. 

– Kesätöiden hakua kannattaa edelleen jatkaa. Rajoituksia aletaan purkaa kesäkuun alusta lähtien, jolloin yrityksetkin ovat tietoisempia henkilöstötarpeistaan. Kannattaa seurata eri työnhakukanavia, kuten työ- ja elinkeinotoimiston sekä suurempien yritysten nettisivuja tai kysyä suoraan organisaatiolta, kannustaa työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine

Kärry vihreällä nurmikolla