Pääkirjastoon avataan näyttely haitallisista vieraslajeista

Porin pääkirjastossa avautuu maanantaina 15. kesäkuuta näyttely Haitalliset vieraslajit. Näyttely esittelee Porin seudulla luontoa vallanneita vieraslajikasveja ja -eläimiä sekä tutustuttaa tarkemmin haitallisiin vieraslajeihin.

– Mitä vieraslajit ovat? Miksi ne ovat haitallisia? Mistä ne tunnistaa? Miten toimia, jos pihalla kasvaa vieraslajikasvi? Miten voi järjestää vieraslajitalkoot ja mihin kasvijäte toimitetaan? Vastauksia näihin kysymyksiin saa kirjaston Haitalliset vieraslajit -näyttelystä, kertoo suunnittelija Outi Aalto.

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitalliset vieraslajit voivat tukahduttaa alkuperäisen lajiston ja vahingoittaa ympäristöä.

– Haitallisista vieraslajeista voi aiheutua myös terveydellisiä, esteettisiä ja taloudellisia haittoja sekä haittaa luonnon virkistyskäytölle. Porin seudulla yleisimpiä vieraslajeja ovat kasveista esimerkiksi jättipalsami, jättiputki, lupiini ja kurtturuusu, ja eläimistä minkki ja supikoira, selventää Aalto.

Haitalliset vieraslajit -näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Satakunnan Vihertietokeskus, Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut sekä Porin kansallinen kaupunkipuisto. Näyttely on avoinna 15.6.–4.7.2020. 

Kuva jättipalsamista