Opiskelijaprojektina toteutettu 3D-pienoismalli puretusta porilaisrakennuksesta nähtävillä Satakunnan Museossa

Pala Porin keskustan katukuvan menneisyyttä palaa yleisön nähtäväksi Satakunnan Museoon: museon aulassa on syyskuun loppuun asti esillä 3D-tulosteena toteutettu yksityiskohtainen pienoismalli Isolinnankatu 14:ssa sijainneesta liike- ja asuinrakennuksesta.

Isouusikadun ja Isolinnankadun kulmatontilla sijainnut talo oli ikoninen liike- ja asuinrakennus, jossa toimi kieltolain aikana näkyvällä paikalla aito salakapakka aivan poliisiaseman vieressä. Monessa vaiheessa rakennettua taloa laajennettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, mutta sen vanhin osa oli mahdollisesti rakennettu jo ennen Porin paloa 1852. Rakennuksen kulmakiinteistö paloi vuonna 1979, minkä jälkeen rakennus purettiin. Viimeinen kulmakiinteistössä sijainnut liike oli A-kukka. Sisäpihalla sijaitsi autokorjaamo ja Isolinnankadun puolella ratsastusliike. Nykyään paikalla on kerrostalo.

Pienoismalli on esimerkki paikallisten korkeakoulujen välisestä poikkitieteellisestä yhteistyöstä: Pienoismallin toteuttamiseen liittyvän tutkimustyön, mallinnuksen ja kokoonpanon ovat suorittaneet Turun yliopiston opiskelija Milla Hautaoja osana pro gradu -tutkielmaansa ja Satakunnan Ammattikorkeakoulun opiskelija Aku-Petteri Koskinen. Projektia koordinoi Satakunnan opiskelijatalo ry:n toiminnanjohtaja Kasper Peltonen. Pienoismalli kuvaa rakennusta vuoden 1920 asussa. Mallinnustyössä on käytetty eri aikakausien dokumentaatiota vertailevaa työtapaa.

Pienoismalliin voi tutustua Satakunnan Museon aulassa 24.6.–30.9.2020. Aulaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Kasper Peltonen, p. 044-5496130, kasper.peltonen@gmail.com
Aku-Petteri Koskinen, p. 0400-752777, aku.p.koskinen@gmail.com
 

Isolinnankatu 14, kuvaaja K.E.Klint Satakunnan Museon kokoelmat.

Isolinnankatu 14_K.E.Klint Satakunnan Museon kokoelmat