Kansallisille kaupunkipuistoille yhteiset verkkosivut

Kansalliset kaupunkipuistot punovat yhteen suomalaisen kaupunkielämän, -kulttuurin ja luonnon parhaita paloja. Kaupunkipuistoissa on tarjolla muun muassa arkkitehtuuria, historiaa, puistokulttuuria ja taidetta. Arjen ympäristön lisäksi niistä löytyvät erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen, ulkoiluun, tapahtumien järjestämiseen ja oleiluun.  

Kaupunkipuistot ovat alueidensa merkittäviä yhtenäisiä kokonaisuuksia, joilla on kaikilla omat erityispiirteensä ja vahvuutensa. Näistä muodostuu valtakunnallisesti merkittävä tähtikaupunkien verkosto ja erilaisten kaupunkipuistojen helminauha. Kansallisiin kaupunkipuistoihin on helppo tulla, ne ovat kaikkien käytössä ilmaiseksi, mihin vuorokauden- tai vuodenaikaan tahansa.

Nyt avatuilla yhteisillä verkkosivuilla on parhaat palat kaupunkipuistojen nähtävyyksistä, käyntikohteista ja puistoista. Sivuilla voi tutustua kuhunkin yksittäiseen kaupunkiin tai teemoittain eri aihealueisiin. Sivusto elää ja muuttuu, tarinoita lisätään jatkossakin. Lisäksi verkkosivuille tulee juuri perustetun Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston osuus. 

- Uusi sivusto kokoaa erilaisten kaupunkipuistojen vahvuudet ja tarjoaa kootusti tietoa aiheesta kiinnostuneille. Verkosto työstää yhteistyössä strategiaa kaupunkipuistojen kehittämiseksi ja markkinoimiseksi. Verkostoitumisen antia on voitu hyödyntää myös paikallisessa kehittämistyössä. Tavoitteena meillä on, että kansalliset kaupunkipuistot olisivat yhtä tunnettuja kuin kansallispuistot, toteaa Porin kansallisen kaupunkipuiston projektipäällikkö Heli Nukki

Tutustu kaupunkipuistoihin www.kansallisetkaupunkipuistot.fi 

Raatihuoneen puisto kuvattuna puistoakselien suuntaan. Kuvassa istutuksia, ihmisiä ja suihkulähde.

Taustaa 

Kansallisia kaupunkipuistoja on tällä hetkellä kymmenen: Hämeenlinna (perustettu v. 2001), Pori (2002), Heinola (2002), Hanko (2008), Porvoo (2010), Turku (2013), Kotka (2014), Forssa (2015) ja Kuopio (2017), lisäksi ympäristöministeriö on juuri päättänyt perustaa Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston (2020).  

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitsevien arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden muodostama laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen kaupunki on sitoutunut. Kansalliset kaupunkipuistot ovat kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista. Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö. 

Kansallisten kaupunkipuistojen tunnistamisessa ja arvioinnissa ympäristöministeriössä käytetään yhtenäisiä kriteerejä, jotka takaavat kaupungeille tasapuolisen kohtelun ja kaupunkipuistojen valtakunnallisen tason säilymisen. Kriteerit koskevat puistoksi esitettävän alueen sisältöä, laajuutta ja eheyttä, ekologisuutta ja jatkuvuutta sekä kaupunkikeskeisyyttä. 

Kokonaisuutta hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnön arvoja vaalien ja vahvistaen.  

Valokuvat Heli Nukki.

 

Lähikuvassa ihmisiä Pohjoispuistossa.