Päivälukioilta varotoimenpide syksyn ylioppilaskirjoitusten onnistumisen takaamiseksi – Abiturientit etäopetukseen 31.8. alkaen

Porin kaupungin päivälukioiden abiturienttien opetus toteutetaan etäopetuksena 31.8.–1.10.2020. Etäopetukseen siirtymisellä halutaan turvata kokelaiden osallistuminen syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Menettelyllä saadaan myös väljyyttä Porin Lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon toimitiloihin.

– Ylioppilaskirjoitusten mahdollisimman normaali sujuminen on ensiarvoisen tärkeää lukiolaisten jatko-opintoihin hakeutumisen vuoksi. Vaikka koronatilanne Porissa on tällä hetkellä hyvä, siirtyminen etäopetukseen pienentää riskiä sille, että abiturientti joutuu jättämään kirjoitukset väliin karanteenin vuoksi, kertoo rehtori Jarkko Kivelä Porin Lyseon lukiosta.

Käytännössä järjestely tapahtuu siten, että abiturienttivuotena opiskeltavaksi tarkoitetut kurssit opetetaan etänä 31.8. –1.10. välisenä aikana. Poikkeuksena on abiturienttien preliminäärit ja koodiviikon kokeet, jotka toteutetaan lähiopetuksena. Myös urheilija-abiturienttien aamuvalmennusta jatketaan lukioissa normaalisti.

– Abiturienttien etäopetusjärjestelyllä saadaan lisättyä väljyyttä Lyseon ja Psylin kortteleissa, mikä hyödyttää lähiopetuksessa jatkavia 1. ja 2. vuosikurssien opiskelijoita, kuten myös samoissa kiinteistöissä toimivia peruskouluja. Poikkeusjärjestelyn aikana opettajat ovat tavoitettavissa ja opiskelijahuollon palvelut toimivat normaalisti, kertoo Psylin viransijainen rehtori Janne Hakoniemi.

Syksyn 2020 ylioppilaskirjoitukset alkavat 14. syyskuuta ja päättyvät 1. lokakuuta. Porin kaupungin lukioissa on tehty valmisteluja ja varautumista, jotta kirjoitukset saadaan hoidettua ongelmitta. Muun muassa reaaliaineiden kirjoituspäiviä on lisätty ja turvavälien noudattaminen on huomioitu kirjoitustilanteessa.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen koronatilannetta tarkastellaan uudelleen. Lähtökohtaisesti abiturientit palaavat lähiopetukseen 2. lokakuuta. Porin aikuislukiossa opetus jatkuu tällä hetkellä normaalisti ilman etäopetukseen siirtymistä.

Porin kaupungin lukiot ovat valmistelleet yhteisöllisiä juhlia korvaamaan keväällä 2020 peruuntuneita lakkiaisjuhlia. Valtakunnallisen suosituksen mukaisesti juhlat ovat 29. elokuuta. Porissa juhlat järjestetään useammassa osassa ja kunkin juhlan vierasmäärää on rajoitettu.

Porin suomalaisen yhteislyseon sisätila