Porin taidemuseo etsii Noormarkun Käsitöiden valmistamia tuotteita – Tarvitsemme yleisön apua! 

Porin taidemuseo valmistelee Noormarkun Käsityöt -yrityksen toiminnasta kertovaa julkaisua ja näyttelyä, joka avautuu keväällä 2021. Tutkimustyön avuksi yleisöltä pyydetään tietoja heidän omistamistaan Noormarkun Käsitöiden valmistamista esineistä. Erityisesti etsinnässä ovat tekstiilit ja takorautatuotteet. Myös tiedot huonekaluista ja pienesineistä ovat tervetulleita. Tiedot toivotaan ensisijaisesti valokuvina. Lisäksi tarvitaan tieto siitä, mistä esineet ovat peräisin.

 

Noormarkun Käsityöt oli vuonna 1961 Maire Gullichsenin yhdessä muotoilija Bertel Gardbergin kanssa perustama taidekäsityöyritys. Se toimi Noormarkussa vuosina 1961–1976. Paikalliset käsityöläiset valmistivat tuotteita maineikkaiden muotoilijoiden suunnitelmien mukaan mm. Artekin jälleenmyyntiin. Noormarkun Käsitöiden valikoimaan kuuluivat pienesineet, huonekalut, takorautatuotteet sekä kudonnaiset. Tekstiilejä valmistettiin Noormarkun Käsitöiden mattokutomolla Kympissä ja Uotissa vuodesta 1968 aina yrityksen loppuvaiheisiin saakka. Elisabeth Gripenberg suunnitteli kudonnaisia kuten mattoja, sekä eri käyttötarkoituksiin sopivia poppanatekniikalla kudottuja liinoja, tabletteja, mahdollisesti jopa laukkuja ja hameita. Takorautatuotteiden valmistus aloitettiin vuonna 1967. Sepän pajalla valmistettiin Rabbe Wreden suunnittelemia käyttöesineitä kuten kynttiläkruunuja, lampetteja, kynttilänjalkoja ja grillivälineitä.  

 

 

Vastaukset pyydetään lähettämään projektitutkija Sanna Oikariselle sähköpostilla osoitteeseen sanna.oikarinen@pori.fi tai puhelimitse 044-7011085.   

Porin taidemuseo valmistelee Noormarkun Käsityöt -näyttelyä Svenska Kulturfonden i Björneborgin tuella. Tuotamme samalla arvokasta tutkimustietoa paikallisesta ja myös kansallisesti merkittävästä taideteollisuudesta. 

 

 

Kuvat: Noormarkun käsityöt -arkisto, Satakunta-kokoelma, Satakunnan Museo 

Noormarkun Käsityöt -arkiston kuvia Satakunnan Museosta